MISTERIOZNI RUKOPIS

CRTEŽ KOJI ĆE IZMIJENITI POVIJEST Ovaj klokan dokazuje da je Australija otkrivena prije no što se mislilo?

Nizozemac Willem Janszoon do Australije je doplovio 1606. godine, no možda nije bio prvi Europljanin koji je to učinio
 Les Enluminures Galley

NEW YORK - U njujorškoj će galeriji Les Enluminures uskoro biti izložen rukopis s prijelaza 16. na 17. stoljeće koji bi mogao dovesti do potpunog obrata u razumijevanju dosad poznatih činjenica o povijesti Australije.

Prema trenutno dostupnim podacima, prvi Europljanin koji je došao do kontinenta na južnoj Zemljnoj hemisferi je nizozemski moreplovac Willem Janszoon. Do tamo je doplovio 1606. godine.

No, nedavno otkriveni rukopis na portugalskom jeziku izazvao je veliki interes povjesničara zbog sićušnih ukrasa pridodanih na velikim početnim slovima. Ako se bolje pogleda, ti su ukrasi zapravo crteži životinja koje jako podsjećaju na klokane, vrstu koja prije otkrića Australije Europljanima nije bila poznata.

Utvrdi li se da taj rukopis potječe iz vremena prije Janszoonova otkrića, to bi značilo da su na australski kontinent prvi zapravo došli portugalski istraživači, piše Telegraph .

Osim klokana, otkriveni su i crteži dvojice polugolih muškaraca, moguće Aboridžina.

Stručnjaci su zasad sigurni da je rukopis, inače tekstualni zapis liturgijske procesije, nastao između 1580. i 1620. godine.

'Crtež klokana ili valabija iz tako ranog razdoblja dokazuje da je njegov autor bio u Australiji ili, što je još zanimljivije, da su podaci o ovim životinjama autoru već bile poznate iz priča moreplovaca', kaže istraživačica njujorške galerije Laura Light.

Galerija je rukopis otkupila za 15.000 dolara od jednog portugalskog trgovca rijetkim knjigama.

S druge strane, javili su se skeptici koji sumnjaju u vjerojatnost teorije o portugalskom otkriću Australije. 'Sasvim je moguće da je riječ o nekoj životinjskoj vrsti iz jugoistočne Azije, možda je riječ o jelenu. Neke vrste jelena mogu stajati na stražnjim nogama dok brste hranu s granja', kaže Martin Woods iz australske Nacionalne knjižnice.

Drugi skeptici pak navode da su crteži nastali nekoliko godina nakon Janszoonova putovanja ili da datiraju iz 1526., kada su Portugalci došli do Papue.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:45