DOPING SKANDAL

Čudo od djeteta na stupu srama: Za sve je kriv moj deda, znate li što je radio!?; Sud: Ne vjerujemo ti!

U svojoj presudi, Sud za sportsku arbitražu je zaključio da ih objašnjenje o desertu nije uvjerilo jer postoji previše pitanja na koje nema odgovora i nedostataka u dokazima

Ruska klizačica Kamila Valijeva

 Sergei Bobylev/Tass/Profimedia/Sergei Bobylev/tass/profimedia

Ruska klizačica Kamila Valijeva okrivila je djedov desert od jagoda kao razlog pozitivnog testa na doping, zbog čega je Ruskom olimpijskom odboru (ROC) oduzeta zlatna medalja u ekipnom natjecanju tijekom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine, prenosi Sky News.

Poništeni su svi njeni natjecateljski rezultati u umjetničkom klizanju, postignuti nakon ruskog državnog prvenstva u prosincu 2021. godine, kad je predala uzorak pozitivan na zabranjenu supstancu trimetazidin koja sprječava anginu.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) nedavno je objavio izvješće o svojoj presudi, opravdavajući diskvalifikaciju sportašice koja tvrdi da je hrana bila nenamjerno kontaminirana djedovim lijekovima za srce - jer ju je pripremao na dasci za rezanje koju je također koristio za usitnjavanje tableta.

Valijeva je predložila tri moguća objašnjenja za pozitivan test, ali sva su spominjala desert od jagoda za koji kaže da joj ga je dao njezin djed Gennaidy Solovyov, noć prije nego što je otišla u Sankt Peterburg.

image

Ruska klizačica Kamila Valijeva

Natalia Kolesnikova/Afp

- Vjerojatno je tableta dospjela u desert koji mi obično daje. Vidjela sam već nekoliko puta kako mrvi tablete s nožem na dasci i onda ih otapa u čaši. Možda sam pila iz iste čaše ili sam pojela nešto sa daske - objašnjavala je Valijeva.

Riječ “jagoda” pojavila se 43 puta u dokumentu s detaljima zašto su suci odbacili argument. Svjetska antidopinška agencija, jedno od tri tijela koja će pratiti presudu CAS-a, zajedno s Međunarodnom klizačkom federacijom i Ruskom antidopinškom agencijom, opisalo je njeno objašnjenje kao “nevjerojatno”.

Navode kako ne vjeruju da bi sportašica na elitnoj razini nosila domaći desert od jagoda sa sobom diljem Rusije i jela ga tijekom natjecanja. Dovode u pitanje i nedostatak medicinskih dokaza koji se odnose na srčano oboljenje njenog djeda, navodeći da je “gotovo nemoguće” da je imao takvo zdravstveno stanje “bez da postoje ikakvi dokazi iz tog razdoblja”.

image

Ruska klizačica Kamila Valijeva

Natalia Kolesnikova/Afp

U svojoj presudi, Sud za sportsku arbitražu je zaključio da ih objašnjenje o desertu nije uvjerilo jer postoji previše pitanja na koje nema odgovora i nedostataka u dokazima. Budući da nije utvrđeno nenamjerno kršenje antidopinških pravila, Valijeva je sankcionirana četverogodišnjom zabranom, koja počinje od 25. prosinca 2021. godine, kada je predala pozitivan test.

Iako je tada imala samo 15 godina, Sud za sportsku arbitražu naveo je da njena dob u vrijeme kršenja pravila o dopingu nije utjecala na sankciju koju bi trebao izreći, objašnjavajući da je na sportašima svih dobnih skupina teret dokazivanja da nije bilo namjere za počinjenje prekršaja.

Premda je Valijeva bila među favoritima za zlatnu olimpijsku medalju, svi njeni rezultati natjecanja od datuma pozitivnog testa su poništeni i izgubila je sve medalje koje je osvojila. To uključuje rusko timsko zlato osvojeno u Pekingu, koje je kasnije dodijeljeno Sjedinjenim Američkim Državama. Japan je zatim osvojio srebro, a Rusija broncu nakon što su oduzeti rezultati Valijeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:40