NACISTIČKI ZLOČINI

ČUVARICA (90) IZ AUSHWITZA POD ISTRAGOM 'Tukla je zatvorenike i tjerala ih da stoje danima'

 Federalni arhiv u Berlin

Njemačka tužiteljstvo objavilo je da istražuje bivšu čuvaricu zloglasnog koncentracijskog logora Aushwitz, Giselu S (90) te će joj se najvjerojatnije suditi za sudjelovanje u masovnim ubojstvima.

Ova čuvarica je radila u zloglasnom logoru 1944. godine pod djevojačkim imenom Demming.

Riječ je o fanatičnoj pristalici nacističkog režima. Bila je član ženske mladeži Nacionalsocijalističke partije , a 1940. postala je član SS-a.

Tijekom svog boravka u Aushwitzu navodno je bila surova te je tukla zatvorenike. Često je zapovijedala zatvorskim ćelijama gdje se kažnjavalo ljude stajanjem.

Radi se o malim, mračnim sobama gdje bi se u isto vrijeme naguralo 15 osoba, redovito zbog manjih prekršaja. Nije bilo neuobičajeno ostaviti ljude u tim sobama danima zbog čega bi umirali.

Ovoj čuvarici se već sudilo i to 60-ih godina prošlog stoljeća u velikom procesu protiv bivših čuvara Aushwitza, ali je izbjegla kaznu.

Gisela S je samo jedna od 30 bivših čuvara iz Aushwitza koji još uvijek živi u Njemačkoj pod mikroskopom lovaca na ratne zločince.

Ovo je već drugi put u samo tjedan dana da se istražuju uloge pojedinaca u masovnim zločinima Drugog svjetskog rata. Naime, prije tjedan dana pod optužbom se našao Oskar Groening (92) čije je uloga bila slati novce i imovinu zatvorenika svojim nadređenim SS-ovcima u Berlin.

Inače, presuda čuvaru logora Sobibor, Johnu Demjanuku 2011. godine za sudjelovanje u ubojstvo 28 060 nizozemskih Židova, donijelo je presedan prema kojem više nije potrebno svjedočenje stručnjaka o tome što su pojedinci radili u logorima smrti. Od tada je samo potrebno dokazati da su oni radili u logorima kako bi se podigla optužnica za sudjelovanje u masovnim ubojstvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 13:00