U POSJETI OBAMI

Dalaj-lama - mirotvorac kojem Tibetanci okreću leđa

Iako je neupitni moralni autoritet na Zapadu, Dalaj-lamu sve više kritiziraju tibetanski sljedbenici nezadovoljni njegovom politikom ‘srednjeg puta’

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama trebao se danas u Washingtonu sastati s Dalaj-lamom , duhovnim i svjetovnim vođom Tibetanaca , a taj će susret zasigurno pogoršati odnose između SAD-a i Kine, čiji režim budističkog poglavara smatra “separatistom” koji traži odcjepljenje Tibeta od Kine, dok ga dobar dio međunarodne javnosti smatra mirotvorcem koji “tibetansko pitanje” pokušava riješiti na nenasilan način, zbog čega je 1989. dobio Nobelovu nagradu za mir.

14. reinkarnacija

Pravo ime Dalaj-lame, čija vlada djeluje u izbjeglištvu u Indiji od 1959., jest Tenzin Gyatso, a rođen je 1935. u tibetanskom selu Taktser. Tibetanski budisti, barem većina njih, vjeruju da je on 14. reinkarnacija Genduna Drupa, prvog “dalaj-lame” koji je živio u 15. stoljeću i koji je bio “tulku”, tibetanski duhovni vođa koji se odlučio “ponovno rađati” kako bi pomogao ljudima na putu prosvjetljenja.

Nakon što su ga svećenici prepoznali kao novog tibetanskog vođu u njegovoj drugoj godini, Dalaj-lama se već u svojoj petnaestoj našao u dramatičnim okolnostima jer su postrojbe komunisitičke Kine ušle u Tibet i okupirale ga. Nakon razdoblja suradnje, kada je Dalaj-lama pokušavao razriješiti konflikt s Kinom pa je bio i delegat na Kongresu narodne partije, 1959., nakon informacija da Kinezi planiraju njegovo ubojstvo zbog ustanka koji je izbio, bježi iz Tibeta i odlazi u Indiju.

Neupitan autoritet

Od tada je njegova misija bila propagirati u zapadnom svijetu mirovno rješenje za svoju zemlju. Njegova popularnost je neupitna, dobitnik je bezbrojnih državnih i akademskih odličja i mnogi ga, a ne samo sljedbenici iz Hollywooda, poput Richarda Gerea ili Stevena Seagala, smatraju moralnim autoritetom.

Međutim, njegovi sunarodnjaci sve su nezadovoljniji načinom na koji Dalaj-lama vodi tibetanski pokret za oslobođenje, te tvrde da njegovo eksponiranje u zapadnim zemljama nije donijelo previše dobra Tibetancima. Tijekom velikih nereda na Tibetu 2008., uoči Olimpijskih igara u Pekingu, Dalaj-lama je pozvao na mirno razrješenje sukoba, što je izazvalo ogorčenje i frustraciju mladih Tibetanca u izbjeglištvu sve nezadovoljnijih politikom “srednjeg puta” koju Dalaj-lama zagovara.

Zategnuti odnosi Kine i SAD-a zbog Tajvana i Googlea

Obama ugošćuje Dalaj Lamu u trenutku zategnutih odnosa Kine i SAD-a zbog komunističke cenzure nad internetskom tražilicom Google i amerčke najave da će prodati značajnu količinu oružja Tajvanu. Analitičari smatraju da je ovo potonje poruka Pekingu da popusljivost Washingtona oko niza spronih tema ima granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:04