ODLUKA

Dalaj-lama se povlači iz političkog života 2011.

LHASA - Tibetanski duhovni vođa Dalaj-lama izjavio je kako razmišlja o povlačenju u mirovinu te kako bi se to moglo dogoditi već iduće godine.

Mir i sklad

- Ja sam već u polumirovini, a mislim da bi bilo bolje da se u potpunosti povučem i posvetim se radu na drugim poljima poput promocije ljudskih vrijednosti, mira i sklada, ukoliko se s tim složi tibetanski parlament u egzilu, izjavio je vođa tibetanskih budista.

Izjave koje je dao u indijskom glavnom gradu New Delhiju dosad su najjasniji znak da se 75-godišnji lider, koji od 1959. živi u egzilu Indiji, priprema za potpuno umirovljenje iz političkog života. Njegov ured po tradiciji ujedinjuje ulogu duhovnog i svjetovnog vođe, no 14. po redu Dalaj-lama, Tenzin Gyatso, istaknuo je kako nakon uspostavljanja tibetanske vlade u egzilu 2001. on više ne sudjeluje u najvažnijim odlukama.

Jednostavan redovnik

Već je ranije izrazio želju da živi kao jednostavni redovnik. Dalaj-lama izjavio je i kako je moguće da on bude posljednji Dalaj-lama, ističući kako je ta ‘institucija bila korisna mnogo stoljeća’, no da ‘to ne znači da ju je nemoguće ukinuti ako većina sljedbenika tako odluči’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:10