POTONUĆE

DEBAKL KAKAV SE NE PAMTI U POVIJESTI WALL STREETA Kako je investicijski čarobnjak u samo godinu dana na jednoj tvrtki izgubio četiri milijarde dolara

 Reuters

William Ackman je prije dvije godine bio na vrhu svijeta. Ovaj hedge fond menadžer je bio na glasu kao 'Bog Wall Streeta', do prve milijarde došao je prije navršene 50. godine, a njegove investicije gotovo uvijek su njemu i njegovim partnerima donosile stotine milijuna dolara prihoda. Prije dvije godine bio je na vrhu, a koliko mu je dobro išlo najbolje dokazuje kupnja penthousea s pogledom na Central Park u New Yorku. Za njega je iskeširao nevjerojatnih 90 milijuna dolara, ali odmah na početku je bilo jasno da u njemu nije imao namjeru živjeti. Naravno, na kraju ga je prodao za puno veću cijenu, a u međuvremenu mu je brutalni apartman poslužio za partijanje.

Divlji način života vjerojatno ga je i stajao braka. Svi u New Yorku s velikim zanimanjem prate Ackmanov razvodni proces sa suprugom i koliko će ga to na kraju sve skupa stajati. Znamenaka će, pišu Amerikanci, u konačnoj cifri biti jako puno...

Međutim, novac koji će otići njegovoj supruzi vjerojatno je samo kap u moru onoga što je izgubio prošli tjedan. Ackmanova kompanija Pershing Square holding ući će u povijesne knjige nakon što je izgubila nevjerojatnih 4 milijarde dolara! Bila je to investicija iz noćne more, Ackmanov fond je u ožujku 2015. godine utukao 3,2 milijarde dolara u farmaceutsku kompaniju Valeant. Radi se o kompaniji od Michaela Pearsona koji je manju tvrtku odlučio pretvoriti u farmaceutskog diva. Čak je u tome i uspio, prije više od godinu dana cijena dionice Valeanta iznosila je čak 262 dolara, a Ackman je nekoliko mjeseci ranije kupio dionice po cijeni od 196 dolara. Dakle, u jednom trenutku izgledalo je da je 'investicijski mag' povukao još jedan čarobni potez.

Međutim, bio je to početak totalne katastrofe.

Ackman je prije nekoliko dana prodao svoje dionice po cijeni od - 11 dolara!? Totalni kolaps, analitičari na Wall Streetu kaže da se takav gubitak ne pamti. Kupio je dionice za 3,2 milijarde dolara, a iz firme odlazi nakon što je za 27.2 milijuna dionica dobio - 300 milijuna dolara! Kad se zbroji i plaćeni porez, na kraju ispada da je Pershing Square izgubio gotovo 4 milijardi dolara.

Propast farmacijske kompanije Valeanta uslijedila je nakon skandala koji je uslijedio prije godinu dana kada je cijena njihove dionice otišla u nebo. Naime, kompanija se našla pod istragom nakon što je otkriveno da su digli cijene lijekovima koje su otkupili od manjih tvrtki. Neke cijene lijekova, primjerice Isuprela (za srce), skočile su za čak 500 posto! Kao rezultat skandala uslijedila je - propast. Kompanija koja je nekad vrijedila 90 milijardi dolara danas vrijedi tek 4 milijarde.

Valeant danas pokušava uvjeriti i ostale investitore da se mogu izvući iz golemog duga (28 milijardi dolara), a prije samo mjesec dana čak je Ackman pokušao uvjeriti svoje partnere da će na kraju sve biti u redu. Na večeri investitora Ackman je trabunjao o nekom novom proizvodu koji će vratiti kompaniju u život, ali već tada je bilo jasno da mu nitko ne vjeruje. Investitori su se povlačili jedan za drugim što je u prijevodu značilo da se dionica od početka 2017. godine strovalila za još 17 posto...

Da priča oko Ackmana bude još komičnija pobrinuo se i federalni sud u Kaliforniji koji vodi proces protiv Ackmana upravo zbog Valeanta. Dakle, čovjek se ne može riješiti Valeanta nikako, iako bi sada najradije pobjegao glavom bez obzira. Naime, tužiteljstvo smatra da je Pershing Square potajno kupio udio farmaceutskog giganta Allergan na temelju informacija koje su procurile iz Valeanta. Na kraju bi moglo ispasti, ako ga proglase krivim, da će Ackmana izlet s Valeantom koštati šest milijardi dolara.

Ackman je, piše New York Times, odbio komentirati fijasko s Valeantom, ali je njegova tvrtka Pershing Square izdala priopćenje u kojem se hvali da je prije rekordnog gubitka svojim investitorima osigurala milijarde dolara profita.

- Nažalost, ne možemo uvijek garantirati da će investicija biti profitabilna. Žalimo zbog ogromnog gubitka koji je uslijedio zbog neshvatljivih odluka uprave Valeanta. U posljednjih godinu dana naši ljudi u upravi dali su sve od sebe kako bi stabilizirali kompaniju - piše u priopćenju tvrtke čovjeka koji je svoj ugled, ali i bogatstvo, uspio srozati u samo godinu dana. Njegovi rivali se naslađuju, a New York Times piše da će se sada s velikim zanimanjem promatrati sljedeće poteze potonulog menadžera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:51