DRAMA U INDIJSKOM OCEANU

DESET DANA STRAHA NA KRUZERU Platili 55.000 dolara za krstarenje da bi se na kraju našli u totalnom mraku i tišini: 'Gasite svjetla, očekujemo napad'

 
 Profimedia, Alamy

Skoro 2000 putnika luksuznog kruzera nisu ni u najluđim snovima sanjali da će deset dana svog putovanja provesti u totalnom mraku. OK, ostala 94 dana krstarenja nisu imali problema s tim, ali kad su već platili 55.000 dolara za plovidbu od Sydneyja do Dubaija, svakako nisu očekivali da će deset dana biti u mraku i tišini, piše news.com.au.

Razlog takvih mjera je bio potencijalni napad somalskih gusara u Indijskom oceanu, Arapskom moru i Adenskom zaljevu. Međutim, ono što je najgore u cijeloj priči je činjenica da ljudima baš nitko nije rekao da se zabava gasi na toliki period. Nema zabava na palubi, nema plesanja ispod zvijezda, nema skakanja u bazen, ispijanja pića u vanjskom baru...

- Od sumraka do zore sve mora biti u mraku - naredio je kapetan.

Ljudi su na početku bili u panici, nisu imali pojma što se događa.

- Očekujemo li invaziju vampira? Snimamo li nekakav film?, pitali su neki pola kroz šalu.

Međutim, uskoro se među ljudima proširila glasina da se sprema teroristički napad. Tolika je panika zavladala da se kapetan Gennaro Arma morao obratiti svim putnicima.

- Prijetnja od gusara je stvarna, moramo biti spremni za napad, priopćio im je.

Nakon nekoliko godina 'primirja', posljednjih mjeseci somalski gusari su izveli nekoliko otmica tako da se područje oko Arapskog poluotoka ponovno smatra opasnim.

Što je to konkretno toliko preplašilo kapetana Sea Princessa, još uvijek nije sasvim poznato. Ali čovjek je djelovao kao da se priprema za pravi rat. Putnici svjedoče da je u nekoliko navrata upalio alarm za uzbunu i uvježbavao posadu za potencijalni napad.

- Za to vrijeme svi smo morali biti zaključani u kabinama - rekla je jedna od putnica.

- Rekli su nam da u slučaju napada zaključamo vrata balkona, a potom kroz ulazna vrata se smjestimo u hodnik.

Brod je na kraju bez većih problema došao do Emirata, ali raspoloženje putnika nije bilo ni približno jednako kao na početku krstarenja.

- Bili su to dani straha. Jedva smo dočekali da se iskrcamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:17