ZLOGLASNI TERORIST

DESNA RUKA BIN LADENA U Britaniji uhićen Abu Qatada

Niz britanskih vlada godinama se pokušava riješiti klerika koji je od prvog uhićenja 2001. više puta zatvaran i uvjetno puštan
 AFP

LONDON - Radikalni muslimanski klerik Abu Qatada nekolko dana prije no što će britanska vlada započeti prizivni postupak protiv odluke suda koja je spriječila njegovu deportaciju u Jordan uhićen je u Londonu zbog kršenja uvjeta po kojima je mu je dopušteno da nastavak sudskog procesa čeka na uvjetnoj slobodi, rekao je u subotu glasnogovornik britanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Abu Qatadu su britanske vlasti optužile da predstavlja sigurnosni rizik i da je nadahnuo jednog od sudionika terorističkog napada 11. rujna 2001. na SAD, u Jordanu, gdje je rođen, tražen je zbog optužbi za terorizam.

Niz britanskih vlada godinama se pokušava riješiti klerika koji je od prvog uhićenja 2001. više puta zatvaran i uvjetno puštan te je sada na uvjetnoj slobodi pod strogim uvjetima koji uključuju i 16-satni policijski sat.

U posljednjem u nizu pravnih blokiranja njegove deportacije Posebno prizivno povjerenstvo za useljeništvo presudilo je u njegovu korist u studenom prošle godine. Qatada tvrdi da bi mu se u Jordanu moglo nepošteno suditi zbog dokaza pribavljenih mučenjem.

"Britanska agencija za nadzor granica uhitila je 52-godišnjeg muškarca iz sjevernog Londona zbog navodnih kršenja uvjeta slobode koje je odredilo Posebno prizivno povjerenstvo za useljeništvo", rekao je u subotu glasnogovornik britanskog ministarstva.

U skladu s praksom britanskih vlasti glasnogovornik nije želio potvrditi je li uhićeni Abu Qaatada ali nije ni zanijekao izvješća medija da je riječ o njemu.

Glasnogovornik je rekao da se uhićene dogodilo u petak te da će povjerenstvo što je prije moguće razmotriti kršenje uvjeta.

U ponedjeljak bi se zbog žalbe vlade na odluku povjerenstva trebalo održati ročište na prizivnom sudu. Nije jasno je li Qatadino uhićenje povezano s predstojećim prizivnim postupkom.

Klerika koji je Jordanac palestinskog podrijetla jednom je španjolski sudac okarakterizirao kao "desnu ruku Osame bin Ladena u Europi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:57