KONTROVERZNO IZVJEŠĆE

DIREKTOR CIA-e O TEHNIKAMA MUČENJA 'Da, neke su bile odvratne, ali zbog njih su spašeni životi'

Director of Central Intelligence Agency John Brennan takes questions from reporters during a press conference at CIA headquarters in McLean, Virginia, December 11, 2014. The head of the Central Intelligence Agency acknowledged Thursday some agency interrogators used "abhorrent" unauthorized techniques in questioning terrorism suspects after the 9/11 attacks. CIA director John Brennan said there was no way to determine whether the methods used produced useful intelligence, but he strongly denied the CIA misled the public. AFP PHOTO/JIM WATSON
 JIM WATSON/AFP / AFP ImageForum

Direktor CIA-e John Brennan progovorio je danas nakon odluke senatskog odbora za obavještajna pitanja da se objavi kontroverzno izvješće o tehnikama mučenja zatvorenika.

Brennan je neke od metoda ispitivanja koje su provodili agenti CIA-e nakon 11. rujna nazvao "odvratnima", ali je istaknuo da su ti programi izvukli informacije zbog kojih su spašeni nebrojeni životi.

U kontroverznom izvješću navodi se da "brutalne" metoda ispitivanja, poput waterboardinga i uskraćivanja sna, nisu bile učinkovite.

Govoreći u sjedištu CIA-e u Langleyu, Brennan je priznao da su neki agenti djelovali izvan svojih nadležnosti, te da su za to trebali odgovarati.

Ali napomenuo je da je CIA "učinila mnoge dobre stvari" u vrijeme kad "nije bilo lakih odgovora", te u doba sve izraženijeg straha od novih napada al-Qa'ide na tlu SAD-a.

U vrijeme pokretanja spornog programa 2002. godine, Brennan je bio viši dužnosnik CIA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:02