SIGURNOSNI RAZLOZI

Djeca crnogorskog premijera Krivokapića nakon policijskog maltretiranja napustila Srbiju

Na tu objavu reagiralo je ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije opovrgnuvši navode kao apsolutno lažne
Zdravko Krivokapić
 JOE KLAMAR/AFP

Crnogorska vlada priopćila je u subotu da je "užasnuta i zabrinuta" odnosom policije Srbije prema djeci crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića, no policija u Beogradu takve navode odbacuje kao lažne i tvrdi da je postupila profesionalno.

Sin, dvije kćeri te unuci crnogorskog premijera iz sigurnosnih razloga doputovali su u noći na nedjelju iz Beograda gdje žive u Crnu Goru, priopćila je crnogorska vlada.

U tekstu podsjeća da su premijerove kćeri već jednom, nakon što su bile na meti srbijanskih tabloida, morale napustiti prijestolnicu Srbije.

U petak navečer u Beogradu pripadnici policije Srbije "na grub su i nedopustiv način napali sina premijera Krivokapića", u trenutku kad je parkirao automobil ispred zgrade u kojoj s obitelji živi jedna od njegovih sestara, navodi crnogorska vlada.

Krivokapićev sin je štićena osoba pa je u njegovoj pratnji bio policijski službenik Uprave policije Crne Gore.

- Policijski službenici Srbije, repetirajući pištolje, zatražili su od premijerova sina, u trenutku kad je izlazio iz automobila, da stavi ruke na glavu, pa na krov automobila, pravdajući svoj postupak naredbom koju su dobili, ne pokazavši pritom nikakav pisani nalog - priopćila je crnogorska vlada. Dodaju i kako će sve daljnje aktivnosti u povodu ovoga slučaja preuzeti ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.

Vijest policijskog postupanja praćena videosnimkom pojavila se kasno u subotu navečer u crnogorskim medijima. Na tu objavu reagiralo je ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije opovrgnuvši navode kao apsolutno lažne.

Policajci Republike Srbije postupali su profesionalno, u skladu sa zakonom i procedurama uz uvažavanje njihova osobnog dostojanstva.

“Postupajući po prijavi na sustav 192 da je primijećena osoba koja ima pištolј i da se udalјila vozilom Mercedes prema Prokopu, patrola Policijske stanice Savski venac, kao ozbilјna služba, brzo je locirala vozilo i sigurno ga zaustavila".

Oni navode da je nakon prijave da je primijećena osoba koja ima pištolj, policija u Beogradu postupajući po procedurama, kao i svaka policija i pripadnici MUP-a Srbije štiteći, na prvom mjestu sigurnost svojih pripadnika, izvela kontrolu i legitimiranje osoba.

"Nakon izvršenih provjera policija se udalјila i ostavila im osobno naoružanje”, priopćio je MUP Srbije te postavlja pitanje: “Koja policija svijeta ne bi naoružana prišla nepoznatom naoružanom licu?”.

Ističu da je MUP Srbije ponudio neposredno fizičko osiguranje članovima obitelji Krivokapić koji žive u Beogradu, ali da su oni to odbili.

Kćeri crnogorskog premijera, Jelena i Milena Krivokapić, krajem lipnja napustile su Beograd nakon hajke u beogradskim tabloidima na crnogorske javne osobe koja je počela pošto je u crnogorskom parlamentu usvojena rezolucija o Srebrenici. Njih dvije vratile su se u Beograd nakon što im je sigurnost zajamčio sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Jamčit ćemo im sigurnost, Srbija je zemlja dobrih domaćina i dobrih ljudi i kod nas se suprotno ne smije događati", rekao je tad Vučić.

Srbijanska policija je, nakon što je Crna Gora sredinom godine donijela rezoluciju o Srebrenici, za koju su dužnosnici u Beogradu tvrdili da Srbe opisuje kao genocidan narod, nekoliko puta na granici po nekoliko sati zadržavala zastupnike koji su podržali tu rezoluciju u crnogorskoj skupštini.

Posljednji primjer je od prošloga tjedna kad je Dragica Sekulić, zastupnica Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i donedavna ministrica gospodarstva, uhićena nakon što su srbijanski policajci kod nje pronašli šest tableta bromazepama.

Nakon saslušanja Sekulić je puštena da se brani sa slobode, a tamošnje tužilaštvo tereti je za posjedovanje narkotika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 00:54