ZGROZILI JAVNOST I ODVJETNIKE

DJECA ILI SLOBODA? Zatvor započeo bolestan program u kojem ucjenjuje zatvorenike da biraju između dvije opcije: 'Samo im dajemo šansu da se oslobode'

Jedan zatvor u Tennesseeju ponudio je zatvorenicima da im smanji kaznu ako pristanu na vazektomiju ili na kontracepcijske implantate, javlja NewsChannel 5.

Kaznu im, u slučaju da odluče sudjelovati u programu, skraćuju za 30 dana zatvora. Program su žestoko kritizirali kako lokalna vlast tako i američka Udruga za građanska prava, koja je priopćila da se radi o protuustavnoj ponudi.

Program traje već od 15. svibnja, a dozvolu je potpisao sudac Sam Benningfield. Do sada je na vazektomiju pristalo 38 muškaraca, a na ugrađivanje kontracepcijskih implantata 32 žene. U intervjuu za televiziju NewsChannel 5, Benningfield je izjavio da je program trebao demotivirati one koji imaju kriminalnu prošlost da "imaju djecu, a ne mogu ih uzdržavati".

- Nadam se da će ih to ohrabriti da preuzmu osobnu odgovornost i da se, kad jednom izađu iz zatvora, ne opterete djecom - izjavio je.

No, mnogi odvjetnici slažu se da je ponuda bizarna, ako ne i protuzakonita, jer se ljude koji dakako žele što prije izaći iz zatvora ucjenjuje tako da pristanu na to da nikad neće moći imati (svoju) djecu, ističe odvjetnik Bryant Dunaway.

- Ako to učini 18-godišnja zatvorenica, nema nazad. To će utjecati na ostatak njezinog života - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:00