OD LJUTNJE DO SPRDNJE

DOBRODOŠLI U ČEHIJU Iako je prošlo šest mjeseci, Česi i dalje nisu sretni s novim imenom svoje zemlje: 'Zvuči kao Čečenija'

Čak se i češke institucije nastavljaju služiti starim službenim nazivom
 Getty

Otkako je u travnju ove godine češki predsjednik Miloš Zeman objavio da će se njegova država ubuduće skraćeno nazivati Čehija umjesto Češka Republika, prošlo je pola godine ali se Česi nisu previše zagrijali za korištenje novog imena svoje zemlje. Sudeći prema mini-anketi koju je britanski Guardian proveo u Pragu, Češku malo tko naziva Čehija, jer im to zvuči čudno, čak ružno, ili poput imena iz nekog dijalekta, a neke asocira na Čečeniju.

Čak se i češke institucije nastavljaju služiti starim službenim nazivom Češka Republika u službenoj korespodenciji i na web-stranicama koje se publiciraju na engleskom jeziku, uključujući i web-stranice predsjednika Zemana. No, otkako je ime u UN-ovoj bazi podataka, službeno su ga prihvatile neke vodeće države poput Velike Britanije i SAD-a, paralelno uz dulju inačicu naziva.

Logika koja stoji iza promjene imena relativno je shvatljiva: mnoge zemlje (poput Republike Francuske ili Republike Hrvatske) uobičajeno se uz svoje službene nazive koriste i skraćenim imenima (pa tako i Francuska i Hrvatska).

Dvojbe oko naziva sežu sve do 1992. godine, kada se bivša Čehoslovačka razdvojila na dvije neovisne države - Češku i Slovačku. Tada je za Češku predlagan naziv 'Bohemia', ali je odbačen jer bi isključivao druge pokrajine koje se nalaze u sastavu države, poput Moravske. I ime Čehija je prvotno odbačeno iz sličnih razloga, ali sada je ponovno na snazi, što mnoge zbunjuje ili ljuti, a neki zbijaju šale s novim nazivom koji im zvuči previše "istočno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:50