LIDER RS-a

Dodik o ‘crvenoj liniji‘: ‘To je pitanje života i smrti! Povući ćemo Srbe iz vojske, policije...‘

Srbi u BiH ‘mentalno su integrirani‘ sa Srbijom i podržali bi eventualnu neovisnost Republike Srpske, poručuje je njezin predsjednik

Milorad Dodik

 Elvis Barukcic/Afp

Srbi u Bosni i Hercegovini „mentalno su integrirani” sa Srbijom i podržali bi eventualnu neovisnost Republike Srpske (RS), rekao je njezin predsjednik Milorad Dodik u razgovoru za agenciju France Presse.

„Mi ne želimo ostati ovdje”, rekao je Dodik u razgovoru za francusku agenciju objavljenom na ‘Dan Republike Srpske”, proslavu koju središnje vlasti BiH i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) smatraju neustavnom.

Dodik u razgovoru ističe kako je više od 80 ovlasti RS-a prebačeno na središnju vlast u Sarajevu i oni ih žele natrag.

France Presse piše kako se Dodik u posljednje vrijeme bavi pitanjem državne imovine poput nekretnina i šuma koje po njemu pripadaju entitetima te su pitanje „života i smrti”. Bosanskohercegovački tvrde, pak, da je njihov vlasnik država, piše francuska agencija.

To pitanje nije još nije zakonski riješeno, a visoki predstavnik međunarodne zajednice, s ovlastima donošenja ili ukidanja zakona, mogao bi biti taj koji će presuditi.

image

Milorad Dodik

Elvis Barukcic/Afp

„Ako se to dogodi idemo u Narodnu skupštinu RS-a i donijet ćemo odluku o neovisnosti”, upozorava Dodik.

„Povući ćemo Srbe iz vojske, policije, zajedničkih institucija. Preporučujem im da ne ulaze u tu priču”, zaprijetio je.

Dodik tvrdi kako je cilj Zapada obesmisliti Republiku Srpsku i stvoriti centraliziranu Bosnu i Hercegovinu.

„Naš karakter ne dopušta da se to dogodi. Zato danas s ponosom slavimo 9. siječnja”, rekao je.

France Presse piše kako Dodik prijeti neovisnošću RS-a od stupanja na vlasti 2006. godine. On je siguran da to žele i tamošnji stanovnici, ali sjećanja na rat sprječavaju da se na to odvaže.

„No u potpunosti sam siguran da ljudi shvaćaju što se događa”, kazao je Dodik.

„Kad bi se u odlučujućem trenutku ponudila platforma neovisnosti, narod bi je podržao”, dodao je.

Predsjednik RS-a rekao je da je stanovništvo tog entiteta „mentalno integrirano” sa Srbijom.

image

Milorad Dodik

Elvis Barukcic/Afp

„Da, sada smo dio Bosne, no zato što nam je to obaveza. To nije nešto što želimo”, rekao je čelnik entiteta s 1,2 milijuna stanovnika.

Dejtonski sporazum bio je pogrešan u ideji da se okupe zaraćene strane kako bi se sačuvala „imaginarna” Bosna i Hercegovina, iako je to bio „izvrstan povijesni trenutak” za razgraničenje naroda i stvaranje „trajnog mira na Balkanu”.

Prijetnje odcjepljenjem, retorika protiv središnje države i bliskost s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom učinili su Dodika nepoželjnim u zapadnim prijestolnicama.

Predsjednik RS-a je pod američkim i britanskim sankcijama, ne se libi redovito vrijeđati američkog veleposlanika te iskazuje „ponos” što se redovito viđa s „velikim liderom” Putinom, rekao je za agenciju France Presse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:38