POVRATAK U POLITIKU

Dominique Strauss Kahn: 'Orgijao sam, pa što onda? Razvrat je u Parizu normalan. Pustite me da sada spasim EU!'

Seksualnim aferama osramoćeni bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda i nekadašnji francuski ministar financija Dominique Strauss-Kahn godinu dana nakon posljednjeg javnog televizijskog nastupa ponovno se obratio javnosti s ciljem svoje političke rehabilitacije.

I ljevici i desnici

Gotovo istodobno obratio se simpatizerima i ljevice i desnice, i to preko desno orijentiranog dnevnika Le Figaro, ali i preko intervjua u lijevo orijentiranom političkom tjedniku Le Point. DSK je pokušao relativizirati svoje grijehe te plasirati ideju kako su razvratničko ponašanje i orgijanje normalna pojava u pariškom visokom društvu te kako je on samo žrtva svoje naivnosti. Iako je prošle godine u pokajničkom intervjuu nacionalnoj televiziji svoje pogreške nazvao “moralnim padom”, DSK danas spremno opravdava svoje postupke jer smatra da svoj privatni “seksualni život može voditi kako želi i s kime želi”.

Neugodno iznenađenje

- Postoji mnogo mjesta u Parizu na kojima se organiziraju slične zabave. Iznenadili biste se kada biste znali tko sve sudjeluje na takvim zabavama- tvrdi DSK koji se u intervjuu žali i na medijski linč protiv njega. - Više nemam nikakve političke odgovornosti, ne obnašam nikakvu javnu fukciju, nisam osuđen ni u jednoj zemlji, ali žrtva sam medijskog linča i želim da to prestane - poručio je, među ostalim, DSK. Intervju je pun kontradiktornosti te pomalo licemjeran. S jedne strane DSK traži da ga se ostavi na miru, a s druge strane ističe kako bi volio ponovno biti uključen u velike međunarodne projekte jer to očito, s obzirom na svoje znanje i kompetencije, zaslužuje i na to ima pravo.

Više procesa

O tome što se doista dogodilo u hotelskoj sobi u New Yorku u svibnju prošle godine, kada je uhićen zbog navodnog silovanja sobarice Nafissatou Diallo, i dalje odbija govoriti.

- Važno je naglasiti da ono što se dogodilo u hotelskoj sobi nije bilo protivno zakonu- poručuje danas DSK koji je također odbacio optužbe da je sudjelovao u svodništvu i nazvao ih apsurdnima. DSK tvrdi da da je odnos u hotelskoj sobi bio dobrovoljan te da je podizanje privatne građanske parnice samo način sobarice da preko njega zaradi novac. Francuski sud nedavno je odbacio i optužbe da je silovao belgijsku prostitutku u hotelu u Washingtonu 2010. godine, a sljedeći bi mjesec trebao odlučiti hoće li nastaviti proces u kojemu ga se tereti da je sudjelovao u podvođenju prostitutki.

Kritizira Merkel i Hollandea

Iako je trenutačno jedan od najnepopularnijih francuskih političara, DSK se danas očito pokušava vratiti na francusku, ali i međunarodnu političku scenu. U posljednje vrijeme sudjeluje na važnim svjetskim konferencijama. Nedavno je sudjelovao u radu konferencije na Jalti, u Ateni i Koreji. Trudio se prezentirati da je relevantni stručnjak koji ima još mnogo toga reći, posebice o posrnulom europskom gospodarstvu. Nije se libio niti oštro kritizirati vodstvo EU i njene vodeće članice Francusku i Njemačku te njihove napore za spas eurozone. Predložio je i svoja konkretna rješenja, koja se više-manje odnose na uvođenje zajedničkog europskog duga, što je protivno politici Angele Merkel i službenog Berlina, a kako bi se pomoglo u rješavanju posrnulih ekonomija nekih europskih zemalja s velikim deficitom poput Italije i Španjolske. ( Da. Mihalić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 07:57