Južna Karolina

Donald Trump odnio pobjedu u matičnoj državi bivše veleposlanice pri UN-u Nikki Haley

Od 1980. godine birači Južne Karoline gotovo su uvijek birali pobjedničkog republikanskog kandidata

COLUMBIA, SOUTH CAROLINA - FEBRUARY 24: Republican presidential candidate and former President Donald Trump gestures to supporters at an election night watch party at the State Fairgrounds on February 24, 2024 in Columbia, South Carolina. Trump defeated Republican presidential candidate former U.N. Ambassador Nikki Haley in her home state as South Carolina held its primary today. Also pictured is South Carolina Lieutenant Governor Pamela Evette (R). Win McNamee/Getty Images/AFP (Photo by WIN MCNAMEE/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP)

 Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

Za kandidate za republikansku predsjedničku nominaciju savezna država Južna Karolina obično je najvažniji pokazatelj smjera u kojem bi unutarstranački izbori mogli ići. Od 1980. godine birači Južne Karoline svaki su put birali pobjedničkog republikanskog kandidata, sa samo jednom iznimkom - kad su 2012. svoju podršku dali Newtu Gingrichu umjesto Mittu Romneyju.

Ponovi li se povijest i ove godine, onda bi to mogao značiti kraj za kandidatkinju Nikki Haley. Naime, Donald Trump premoćno je odnio pobjedu na predizborima u Južnoj Karolini ovog vikenda. Trump je dobio podršku 59,8 birača naprema 39,5 posto za Haley. Još veće razočaranje za bivšu veleposlanicu pri UN-u je činjenica da je Južna Karolina njezina matična država. Kandidati obično pobjeđuju u svojim matičnim državama tijekom predizborne kampanje. Trump je pobijedio Marca Rubija na predizborima u Floridi 2016., što je navelo senatora da odustane od utrke.

Unatoč porazu, Haley tvrdi da će se nastaviti boriti. "Znam da 40 posto nije 50 posto. Ali isto tako znam da 40 posto nije sićušna skupina. Moramo pobijediti Joea Bidena u studenom. Ne vjerujem da ga Donald Trump može pobijediti", rekla je Haley nakon prebrojavanja glasova.

Bivši američki predsjednik Donald Trump smatra da su njegove četiri kaznene optužnice povećale njegovu potporu među Amerikancima afričkog podrijetla jer ga vide kao žrtvu diskriminacije, uspoređujući njegovu situaciju s diskriminacijom Afroamerikanaca u američkom pravnom sustavu. Trump tvrdi da je žrtva političkog progona.

Bivši predsjednik održao je svoj pobjednički govor u Columbiji, glavnom gradu Južne Karoline. "Svjetla su toliko jarka da ne vidim previše publiku. Ali, mogu vidjeti samo crne birače. Ne mogu vidjeti nijednog bijelca. Eto dokle sam stigao", rekao je Trump, uz smijeh publike, i dodao da poznaje mnoge Afroamerikance jer su njegova imanja sagradili Afroamerikanci građevinari.

Republikanci imaju problema s pridobivanjem podrške Afroamerikanaca, koji većinski podržavaju Demokratsku stranku. Iako je njihov entuzijazam za Bidena splasnuo u posljednjih godinu dana, samo je 25 posto Amerikanaca afričkog podrijetla reklo da ima povoljno mišljenje o Trumpu.

Imigracija, koju je Trump stavio u fokus svoje kampanje, bila je tema broj jedan za birače u Južnoj Karolini. Velika većina birača na republikanskim predizborima je za deportaciju imigranata bez dokumenata i smatra da su predsjednički izbori 2020. bili nelegitimni. Ti su birači također dali prednost Trumpu pred Haley. Ako se pogleda demografski profil Trumpovih birača, može se vidjeti da prevladavaju bijeli kršćani evangelisti i birači bez fakultetske diplome. Oko dvije trećine muškaraca i šest od deset žena dalo je svoju podršku Trumpu. Haley je bolje prošla među republikancima s fakultetskim diplomama, uz podršku malo više od polovice tih glasača.

Trump je pobijedio na svih pet republikanskih predizbora - u Iowi, New Hampshireu, Nevadi, na Američkim Djevičanskim Otocima i sada u matičnoj državi Nikki Haley.

Međutim, ankete iz Južne Karoline ukazale su i na ozbiljnu Trumpovu slabost. Gotovo jedna trećina birača rekla je da Trump ne bi bio sposoban obnašati dužnost predsjednika ako bi bio osuđen za kazneno djelo. Prvo kazneno suđenje Trumpu trebalo bi početi 25. ožujka u New Yorku. Optužen je za krivotvorenje poslovne isprave kako bi prikrio novčane isplate pornografskoj zvijezdi Stormy Daniels. Suočen je s još tri optužnice, uključujući i onu u kojoj se navodi da je pokušao poništiti pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 16:48