SUDBINA

Donald Trump: Protivnik doseljavanja u SAD ponosan na svoju majku imigranticu

 REUTERS

Amerikanke nikad nisu ostavljale jak dojam na muškarce iz obitelji Trump.

Nije riječ samo o Donaldu, aktualnom republikanskom kandidatu za američkog predsjednika čija je prva supruga Ivana podrijetlom iz Češke, a sadašnja Melanija iz Slovenije. Trumpov djed, koji se doselio u SAD početkom 20. stoljeća, vratio se u rodni kraj u Bavarskoj da bi se oženio domaćom, njemačkom djevojkom i doveo je u New York.

Posjet sestri

No, i Trumpov otac Fred, prvi iz dinastije Trump rođen s druge strane “bare” i prvi koji je stekao ime radeći s nekretninama i u građevini u Americi - posao koji će na višu (blještaviju) razinu dignuti njegov sin - također je odabrao imigranticu. Trumpova majka Mary Anne MacLeod imala je 17 godina kada je u studenome 1929. stigla u prvi posjet sestri u New York, gdje će upoznati svojega budućeg supruga, oca Donalda Trumpa, piše New Yorker.

Na brod SS Transylvania ukrcala se u Glasgowu u rodnoj Škotskoj. Na američko tlo stupila je u teškom ekonomskom trenutku, ali ni u Europi nije bilo ništa bolje, a u njezinu rodnom kraju - ribarskom izoliranom seocetu pod imenom Tong na škotskom otoku Isle of Lewis - život nikad nije bio lak. Škoti su godinama prije toga odlazili u novi svijet, kao što su radili i ostali sa Starog kontinenta. U New Yorku je u trenutku njezina dolaska živjela velika udomaćena zajednica Škota, Nijemaca poput budućeg supruga Trumpa (izvorno obiteljsko ime je Trumpf, a prema nekima i Drumpf) te druge europske imigrantske zajednice. Među imigrantima iz Škotske bile su dvije njezine sestre.

Putovanja Mary Anne u Ameriku zabilježena su u nekoliko brodskih popisa, a na najmanje dva kao njezino zanimanje navodi se “sluškinja” i “domaćica”.

Donald Trump prije nekoliko je dana posjetio majčinu domovinu, gdje je otvorio renovirani Trump Turnberry, golf-teren u South Ayrshireu. Samo dan nakon britanskog referenduma i njihova glasanja za izlazak iz Europske unije Trump je u Škotskoj, koja je glasala za ostanak, pričao o fantastičnom sustavu navodnjavanja i “nevjerojatnim” apartmanima u Turnberryju. Cijeli govor odnosio se na golf-terene, no mali dio Trump je ipak posvetio svojoj pokojnoj majci, iako ni u tom dijelu nije bilo mjesta za sentimentalnost. Trump je ispričao da je njegova majka uživala u večeri u Turnberryju za jednog posjeta Škotskog, spominjući je tako u kontekstu promocije restoranske ponude. No, dodao je da je Mary Anne bila “nevjerojatno odana Škotskoj” i da je “poštovala i voljela kraljicu”.

Bio je to rijedak trenutak da Donald Trump u kampanji spominje svoje škotske korijene preko majke. Njegova šutnja o tome pripisuje se pokušaju izbjegavanja konflikta u svojim stajalištima o imigraciji. Trump je veliki protivnik imigranata. Nije doživjela ni da njezinu sinu bude oduzeta počasna titula na sveučilištu “Robert Gordon” u Aberdeenu zbog izjava u kampanji koje su “u sukobu s duhom” tog sveučilišta. Trump je zbog komentara o muslimanima nije podoban za škotskog “ambasadora za biznis”.

Trump ne posustaje od rasističkih primjedbi, niti vidi kako je to povezano s njegovom obitelj, a Mary Anne Trump pokopana je na groblju New Hyde Park, koje okružuje četvrt u kojoj imigranti čine više od trećine stanovnika.

Od majke naslijedio sklonost dramatici

Njegova je majka upoznala Fredericka Christa Trumpa na plesu u New Yorku u 30-ima.

Fred je bio građevinar, u posao je krenuo još u srednjoj školi (tvrtka se vodila na ime njegove majke, tada udovice), a već krajem 20-ih posao je toliko napredovao da je Trump prodavao obiteljske kuće u Queensu po cijeni od 3990 dolara. Mary se za njega udala 1936., a mladi se par skrasio u četvrti Jamaica. Četiri godine kasnije imali su dvoje djece i škotsku kućnu pomoćnicu, a vrijednost njihova doma iznosila je tadašnjih 12.500 dolara.

Dok je u Europi bjesnio Drugi svjetski rat, Mary Trump je 1942. postala naturalizirana državljanka SAD-a. Njezinu je suprugu išlo sve bolje, a posao je posebno eksplodirao zbog poslijeratnog građevinskog booma i državnog subvencioniranja stanova za srednju klasu u Brooklynu i Queensu te za veterane.

Maryna putovanja imigrantskim parobrodima do Europe iz 20-ih i 30-ih pretvorila su se u krstarenja i letove do Bahama, Puerto Rica i Kube u 50-ima, što je obitelj postajala imućnija. Kao žena imućnoga građevinara, Mary Trump postala je članica njujorških društvenih krugova i upustila se u široko prihvaćen hobi bogatih supruga-domaćica - dobrotvorni rad. Među ostalim, djelovala je u radu organizacija za cerebralnu paralizu i odraslih s mentalnim teškoćama.

Sina i majku često uspoređuju zbog bujnih čuperaka. I Mary Anne je jedno vrijeme nosila dramatičnu frizuru poput sina. Čini se da su dijelili i sklonost teatralnosti i grandioznosti. Njegova majka bila je kći siromašnih ribara iz velike obitelji, ali je Manhattanom, čim je financijska situacija to dopustila, hodala u bundama i urešena nakitom. “Kada gledam unatrag, shvaćam da sam od majke naslijedio sklonost dramatici i ljubav prema pozornici”, napisao je Trump u svojoj knjizi “Umjetnost sklapanja poslova” iz 1987. godine. Opisao je da je njegova majka, iako obična kućanica, uvijek imala u sebi nešto što ju je širilo izvan tih okvira. “Apsolutno ju je obuzelo gledanje krunidbe kraljice, sva ta pompa i okolnosti”, napisao je.

U svojoj knjizi “Umjetnost povratka”, Trump je hvalio majku navodeći da je probleme sa ženama u svojem životu djelomice imao zbog standarda koje je postavila njegova “nevjerojatna majka” koja je, također je zapisao, “bila strašno pametna”.

Mary više nije tu da svjedoči sinovljevu usponu na korak do najviše pozicije u SAD. Umrla je 2000. u dobi od 88 godina, godinu dana nakon svojega supruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:49