NOĆNI RAT U EGIPTU

DOSAD NAJKRVAVIJI SUKOBI S POLICIJOM U KAIRU Uzavrela je krv, poginulo više od 100 ljudi, a ranjeno je nekoliko tisuća!

U Kairu, kod džamije Raba al Adaunija, gdje se od dana kada je svrgnut predsjednik Muhamed Mursi nalazi prosvjedni kamp njegova Muslimanskog bratstva, izbili su do sada najgori i najkrvaviji sukobi sa snagama policije.

U noći s petka na subotu uzavrela je krv; prema agencijskim podacima poginulo je više od 40 ljudi, renjeno je nekoliko tisuća, a iz stožera Muslimanskog bratstva govore o čak 120 mrtvih (otkad je vojska preuzela vlast 3. srpnja, u Egiptu je do ovih sukoba poginulo oko 100 ljudi), te o nevjerojatnih 4000 ozlijeđenih.

Službena izvješća za sada govore o nekoliko desetaka ubijenih i stotinjak ranjenih. No očevici na koje se pozivaju strane agencije govore o strašnom noćnom ratu na ulicama Kaira. Doduše, i prosvjednici i policija optužuju jedni druge za izazivanje nemira. Predstavnici Bratstva, kako prenosi iranska TV postaja Press, optužili su policiju da su namjerno pucali u “glave prosvjednika”, a general Ali Azal, prenosi BBC, rekao je da je do sukoba došlo zbog “agresivnog djelovanja aktivista iz Muslimanskog bratstva”. Navodi i da su pripadnici Bratstva pokušali provaliti u skladišta s municijom te pritom ubili trojicu egipatskih časnika.

No, kako se čini, vojne su vlasti odlučile okončati prosvjede Mursijevih pristaša jer, kako je rekao ministar unutarnjih poslova Muhamed Ibrahim, “nikakve koristi od prosvjeda Bratstva nema, oni su nepotrebni i neučinkoviti”.

Najavio je i da će snage sigurnosti “djelovati odlučno, ali u okvirima zakona”, te uspostaviti slobodan protok prometa na području džamije Raba al Adaunija te oko kairskog sveučilišta, glavnih točaka okupljanja promursijevih sljedbenika.

U u Aleksandriji je bilo sukoba u kojima je poginulo sedmero ljudi, a Muslimansko bratstvo organiziralo je provjede u još desetak gradova diljem Egipta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:02