POVIJESNA KONFERENCIJA U S. KOREJI

Dragi vođa: Sine, prvo general, pa šef države

Kongres Radničke partije Sjeverne Koreje isprva je bio odgođen zbog narušenog zdravlja Dragog vođe, no jučer je ipak počeo s radom. To je prvi skup te vrste u toj državi od 1980. godine

PYONGYANG - Na mjesto tate koji obožava američke vesterne doći će sin koji obožava američku profesionalnu košarku. S tim se zaključkom slažu gotovo svi analitičari koji se bave Sjevernom Korejom, tom najzatvorenijom zemljom na svijetu, u kojoj je jučer počeo (a možda i završio) kongres Radničke partije, izvanredan po svim svojim odrednicama: riječ je, naime, o prvom takvom skupu od 1980., kada je tadašnji Veliki vođa (a danas i dalje Vječni vođa Sjeverne Koreje Kim Il-sung, iako je mrtav već 16 godina) svog sina, Kim Jong-ila, postavio za nasljednika.

Nastavak dinastije

Kongres, isprva odgođen zbog slabog zdravlja Kim Jong-ila, Dragog vođe, jučer je počeo s radom. Zasjenila ga je, pak, vijest objavljena neposredno prije početka da je Dragi vođa svog najmlađeg sina, Kim Jong-una, imenovao generalom s četiri zvjezdice. Svi su analitičari odmah istaknuli kako imenovanje znači da je šef države odlučio nastaviti dinastiju, a dolazak mladog Kim Jong-una (za kojeg se ne zna ni koliko je star - procjene se kreću od 25 do 30 godina) na kongres kao vojnog delegata tumači se pristankom moćnog lobija na nasljednika trona. No, neki analitičari izražavaju zabrinutost jer novi general nije do jučer kasno navečer dobio nikakvu funkciju unutar Partije, koja je samo potvrdila Dragog vođu kao lidera. Naime, ako je vojska i pristala na dinastijsku smjenu, analitički timovi u Japanu, Južnoj Koreji i SAD-u upozoravaju da bi mlad i u politici neiskusan Kim Jong-un mogao naići na protivljenje starih kadrova u Partiji.

Zabrinutost u regiji

Takav razvoj događaja posebno zabrinjava zemlje regije jer bi u konačnici - ako biologija relativno brzo s čela države ukloni Dragog vođu (što ne bi bilo iznenađujuće jer je u kolovozu 2008. pretrpio moždani udar, vrlo vjerojatno boluje od dijabetesa i bolesti bubrega, a ne prestaje piti u neizmjernim količnama) - mogao izazvati unutarnje sukobe između vojske i Partije zbog vodstva. Čini se ipak da je Kim Jong-il mislio i na to jer je u čin generala unaprijedio i svoju mlađu sestru Kim Yong-hui, čiji je suprug Jang Song-thaek već preuzeo drugo najvažnije mjesto u državi, zamjenika predsjednika Nacionalnog vojnog komiteta (koji vodi Kim).

Mirna smjena vlasti

Ona i Jang bi, ocjenjuje se, trebali predstavljati zaštitnike Kim Jong-una, neku vrst regenata koji bi osigurali da mirnu smjenu vlasti. Kina, naime, strahuje da bi sukob u Sjevernoj Koreji doveo do izbjegličkog udara na njezine granice i dijeli zabrinutost Japana da bi kriza destabilizirala regiju koja ostvaruje 20 posto svjetskog BDP-a (Sjeverna Koreja ima atomsko oružje i rakete srednjeg dometa, a Seul u Južnoj Koreji, na dometu je njezina topništva).

Teta i tetak bi trebali jamčiti stabilnost dok mladi Kim Jong-un ne stekne iskustvo da može preuzeti vođenje zemlje koja je i ove godine poharana poplavama. Na stanje u zemlji sve negativnije djeluju i sankcije UN-a, a međunarodna se zajednica nada da je Kina za nedavnog posjeta uspjela nagovoriti oca i sina Kima da se vrate pregovorima o nuklearnom programu. Zemlja je bila uzdrmana i devalvacijom valute koja je dovela čak i do donedavno nezamislivih prosvjeda, pa je u konačnici glavom platio dužnosnik odgovoran za taj projekt. Stanje je, dakle, zapaljivo, Dragi vođa je bolestan, pa je poduzeo sve kako bi osigurao da vlast ostane u obitelji. Nikome drugome očito ne vjeruje.

Generalicom imenovao i sestru, industrijsku caricu

Kim Kyong-hui jedina je sestra “Dragog vođe”, mlađa od njega četiri godine, kojoj je vrlo naklon. Ona mu je pak uzvratila lojalnošću koju je prihvatio i njezin suprug Jong Song-thaek pa je u lipnju postao drugi čovjek Sjeverne Koreje. Njezino imenovanje za generalicu jasno potvrđuje da Kim Jong-il vjeruje samo najužem obiteljskom krugu i da je upravo sestri namijenio važnu ulogu skrbi za mladog nasljednika. Kyong je u politici još od 1971. kad se aktivirala u Demokratskoj udruzi žena, a sada je zadužena za laku industriju u Partiji. Analitičari procjenjuju da joj je najveća vrlina što nikad nije predstavljala ugrozu Kimovoj vlasti već je živjela kao barunica na dvoru.





Kim Jong-un

- školovao se u Švicarskoj, a govori engleski i njemački

- obožava američku košarku i skijanje

- voli kung fu filmove i one u kojima glumi Jean-Claude Van Damme te borilačke kompjutorske igrice

- slika i prilika oca, stasom i osobnošću: prznica, bezobziran, sklon ulozi lidera

- može puno popiti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:50