NAPAD NA POBUNJENIKE

DRAMA IZNAD SIRIJE Bliski susret američkih i ruskih lovaca: 'Kontrolira li Putin svoju vojsku?'

 Reuters

Na nebu iznad sirijskog grada At-Tanfa prošlog četvrtka odvijala se prava drama nakon što su ruski lovci nekoliko puta bombardirali sirijske pobunjenike koje podupiru Amerikanci. Pentagon je odmah u zrak digao svoje lovce F/A-18 koji su se toliko približili ruskim Suhojima da je prava sreća da nitko od njih nije reagirao na način koji bi još više zapalio ionako kaotičnu situaciju u Siriji.

Natjeravanje na nebu iznad sirijsko-jordanske granice započelo je kad su ruski Su-34 lovci počeli bombardirati 200-tinjak sirijskih pobunjenika koji se bore protiv militanta ISIS-a kod grada At-Tanfe. Iznenadni napad poprilično je šokirao Amerikance, budući da je primarni zadatak napadnutih pobunjenika bila borba protiv ISIS-a, a ne protiv Asadovih snaga. Ono što je još čudnije u cijeloj priči jest činjenica da Rusi do četvrtka uopće nisu bili aktivni na tom području.

Pentagon je odmah naredio svojim lovcima da se suoče s Rusima i potjeraju ih s tog područja, piše Los Angeles Times. Čim su tamo došli, američki piloti su se odmah obratili Rusima.

- Piloti imaju poseban kanal preko kojeg mogu komunicirati upravo da se izbjegnu ovakvi nesporazumi - iz Pentagona su rekli za The Daily Beast.

Američki lovci toliko su se približili Suhojima da su piloti gledali jedan drugoga u lice. Srećom, Suhoji nisu reagirali i mirno su se povukli...

Međutim, to nije bio kraj drame. Amerikanci su ubrzo ostali bez goriva i vratili se na nosač aviona stacioniran u Sredozemnom moru, a Rusi su iskoristili priliku te su se vratili kod At-Tanfa i pobili one pobunjenike koje nisu uspjeli u prvom napadu.

Američki vojni službenici u nevjerici su komentirali poteze ruskih kolega. Jedan od njih je za Los Angeles Times rekao:

- Ovo je potez koji zaslužuje pomno objašnjenje. Ruska vlada ili ne može kontrolirati svoje snage ili nas namjerno provocira. Kako god bilo, zaslužujemo odgovore!

Sipanje žuči iz Washingtona, čini se, nije previše uznemirilo Moskvu. General Igor Konašenkov objasnio je Amerikancima kako su njegovi lovci bili više od 300 kilometara udaljeni od područja gdje se dogodio incident.

- Obavijestili smo Amerikance gdje ćemo biti i što ćemo raditi, ali oni nisu reagirali. Uopće nam nisu poslali koordinate područja gdje su se nalazili njihovi saveznici - rekao je Konašenkov koji se potužio da mu Washington mjesecima ne odgovara na zamolbe da mu pošalju kartu područja na kojima djeluju pobunjenici pod 'sponzorstvom' Washingtona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:50