STRAVA U ZRAKU

Drama u avionu iz Londona: Zbog snažnih turbulencija jedna osoba poginula, više je ozlijeđenih, putnici užasnuti!

U Boeingu koji je letio iz Londona za Singapur bilo je 211 putnika i 18 članova posade
 /X

Jedna je osoba poginula, a nekoliko je ozlijeđeno na letu iz Londona u Singapur koji su pogodile snažne turbulencije, javila je zrakoplovna kompanija, prenosi BBC.

Boeing 777-300ER za Singapur preusmjeren je u Bangkok i sletio je u 15:45 po lokalnom vremenu.

U zrakoplovu je bilo ukupno 211 putnika i 18 članova posade, navodi se u priopćenju zrakoplovne kompanije Singapore Airlines, koja je izrazila sućut obitelji preminulog.

Podaci praćenja leta su pokazali da je avion letio na 11.280 metara i u samo tri minute pao na 1.830 metara.

Društvenim mrežama kruže neke fotografije koje prikazuju dijelove zrakoplova iznutra te razbacane krhotine.

Zrakoplovna kompanija je priopćila da je 31 osoba koja je bila u avionu prebačena u bolnicu. Preostali putnici i posada su na pregledu i liječenju u međunarodnoj zračnoj luci Suvarnabhumi u Bangkoku.

Singapore Airlines je priopćio da surađuju s lokalnim vlastima na Tajlandu kako bi pružili hitnu medicinsku pomoć te da u Bangkok šalju tim za pružanje dodatne pomoći.

- Naš prioritet je pružiti svu moguću pomoć svim putnicima i članovima posade u zrakoplovu, naveli su u priopćenju.

Tajlandske su vlasti poslale kola hitne pomoći u zračnu luku Suvarnabhumi.

Još uvijek nije sasvim jasno što se točno u avionu dogodilo. Dopisnica Sky Newsa za Aziju javlja da postoje neke indicije da je zrakoplov udario u zračni džep prije hitnog slijetanja.

- Ozljede uzrokovane ozbiljnim turbulencijama relativno su rijetke u kontekstu milijuna obavljenih letova. Međutim, ozbiljne turbulencije mogu biti dramatične i dovesti do teških ozljeda ili, nažalost, kao u ovom slučaju, smrtnih ishoda, rekao je za BBC stručnjak za opću avijaciju John Strickland.

- Zrakoplovne kompanije preporučaju da sigurnosni pojasevi ostanu barem labavo vezani tijekom cijelog leta, bio on dug ili kratak. To upozorenje nije uzaludno, dodao je Strickland.

Sky news prenosi riječi jednog od putnika na tom letu:

- Odjednom se zrakoplov počeo naginjati i bilo je podrhtavanja pa sam se počeo pripremati za ono što slijedi i vrlo iznenada je počeo dramatično padati. Svi koji su sjedili i nisu bili vezani sigurnosnim pojasem, odmah su poletjeli prema stropu. Neki su udarili glavom u kabine za prtljagu, rekao je Dzafran Azmir (28).

Turbulencije su česte na letovima, no ozbiljniji incidenti poput ovoga su rijetki, a turbulencije obično nisu razlog za brigu.

Ponekad se mogu predvidjeti, a poznato je i da piloti radarom međusobno komuniciraju kako bi upozorili druge, no turbulencije mogu doći i iznenadno. Iako se radi o vremenskom fenomenu, one se mogu dogoditi bilo gdje i u svim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 11:13