PROVOKACIJA ILI SLUČAJNOST?

DRAMA U HELIKOPTERU ALEXISA TSIPRASA 'Turski borbeni avioni su nam upali u zračni prostor i prisilili mog pilota na niski let. Ne znam što to izvode'

 
 Andrea Bonetti/Greek Prime Minister's Press Office/Handout / REUTERS

Grčki premijer Alexis Tsipras rekao je da su turski lovci u ponedjeljak proletjeli blizu njegova helikoptera dok je letio na jedan grčki otok u povodu obilježavanja godišnjice pobune protiv osmanske vladavine 1821. godine.

- Imao sam čast doći ovdje družiti se s vama, a neki turski borbeni avioni su možda danas htjeli sudjelovati u ovoj proslavi. Ne znam što to izvode, rekao je Tsipras u govoru na otoku Agathonisiju, nekoliko kilometara od turske mediteranske obale.

- Prisilili su helikopter u kojem sam bio da leti nisko dok grčki lovci nisu presreli snage koje su povrijedile naš nacionalni zračni prostor, dodao je.

- Poruka koju im želim poslati je da su takve glupe akcije besmislene, da uzalud troše benzin. Uvijek ćemo biti spremni braniti naš nacionalni integritet.

Grčki časnik rekao je Reutersu da su grčki lovci F-16 presreli turske lovce oko 6,5 kilometara od Tsiprasova helikoptera.

Turske oružane snage odbacile su Tsiprasove optužbe tvrdnjom da su njihovi avioni bili na rutinskoj misiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:59