ŽIVOT POD PRIJETNJOM

DRAMATIČNA PORUKA FRANCUSKOG PREMIJERA 'Znao sam da se spremaju teroristički napadi. I bit će ih još, ne samo u Francuskoj već diljem Europe'

Diljem Francuske tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak bilo je 150 racija
French Prime minister Manuel Valls (C) speaks with Police forces as he came with French Interior minister Bernard Cazeneuve (L) and Defence Minister Jean-Yves Le Drian (R) at the Gare du Nord railway station in Paris on November 15, 2015, about security measures following a series of coordinated attacks in and around Paris on November 13. Islamic State jihadists claimed a series of coordinated attacks by gunmen and suicide bombers in Paris that killed at least 129 people and wounded hundreds more in scenes of carnage at a concert hall, restaurants and the national stadium. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
 ERIC FEFERBERG/AFP / ERIC FEFERBERG

Francuski premijer znao je da se teroristički napadi spremaju te kako ih je još u planu po Francuskoj i diljem Europe, piše Sky News.

Francuska će narednih godina živjeti pod prijetnjom od terorizma i mora se pripremiti na iduće napade, upozorio je premijer Manuel Valls.

- Teroristi narednih dana ili tjedana ponovno mogu napasti. Ne smijemo se bojati. Moramo se za to pripremiti - kazao je.

Valls je dodao kako je Francuska u ratu s terorizmom i kako će postupati u skladu s tim.

- Na eksploziju ćemo odgovoriti eksplozijom. Djelovat ćemo, napasti i pobijediti - kazao je, prenosi RT.

Teroristički napad u Parizu pripremljen je u Siriji, kazao je Valls u intervjuu za radio RTL. Dodao je kako ih je još planirano i kako meta nije samo Francuska nego i druge europske nacije.

Valls je kazao i kako su francuske obavještajne službe spriječile od ljeta nekoliko terorističkih napada.

U masakru u petak navečer ubijeno je 132 ljudi, a više od 350 ih je ranjeno. Islamska država preuzela je odgovornost za napad.

Diljem Francuske tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak policija je upala u domove 150 sumnjivih islamista, potvrdio je premijer Valls. U Lyonu su u sklopu racije uhićena petorica terorista, a u jednom je stanu pronađen raketni minobacač.

















Francuska se u podne zaustavlja minutom šutnje, Hollande pred oba doma parlamenta

U ponedjeljak u podne, posljednjeg dana trodnevne žalosti, u cijeloj Francuskoj minutom šutnje bit će odana počast žrtvama terorističkih napada u Parizu, a zastave na javnim ustanovama bit će spuštene na pola koplja.

Predsjednik Francois Hollande proglasio je nakon napada u petak u kojima je poginulo 129 osoba a 350 je ozlijeđeno trodnevnu nacionalnu žalost i izvanredno stanje, a u ponedjeljak u 16,00 sati trebao bi govoriti pred oba doma parlamenta.

Istražitelji nastavljaju rad na identifikaciji počinitelja terorističkih napada i na njihovim vezama u Belgiji i Siriji.

Nakon što je identificiran prvi napadač Omar Ismail Mostefai, 29-ogodišnji francuski državljanin afganistanskog porijekla, koji je imao policijski dosje zbog sitnih krađa, ali nikad nije bio u zatvoru, još dvojica su identificirana u nedjelju - Bilal Hadfi (30) i Brahim Abdeslam (31). Imali su prebivalište u Belgiji ali su bili francuski državljani.

Francuska policija je u nedjelju pozvala svjedoke u vezi s čovjekom koji je "možda umiješan u pariške napade", Salahom Abdeslamom, bratom Brahima Abdelslama. Agencija dpa piše, pozivajući se na Le Monde od nedjelje, da je Salah Abdeslam (26) u subotu zaustavljen na sjeveru Francuske dok se s još dvojicom vozio u automobilu, ali da nije uhićen. Belgijsko pravosuđe je u međuvremenu izdalo međunarodnu tjeralicu za tim čovjekom koji je živio u četvrti Molenbeek u Bruxellesu.

Nakon što je Islamska država preuzela odgovornost za napade na nekoliko barova i restorana, dvoranu Bataclan i napade kod Stade de France, Francuska je u nedjelju intenzivno bombardirala njihove ciljeve u Siriji. Operacija koja je izvedena u koordinaciji s američkim snagama, pogodila je zapovjedno središte, središte za novačenje džihadista, skladište streljiva i logor za obuku boraca, rečeno je u priopćenju.

Hollande je u subotu upozorio da će Francuska biti "nemilosrdna" i na unutarnjem i na vanjskom planu nakon što su atentati u Parizu proglašeni "ratnim činom". Širom zemlje pojačane su sigurnosne mjere, kao i kontrola granica, raspoređene su tisuće dodatnih vojnika i policajaca, dok je pojedinim javnim ustanovama određena posebna zaštita, kao i francuskim zgradama u inozemstvu.

Nakon vikenda Francuzi će se u ponedjeljak pokušati vratiti normalnom životu, ali pod strogim mjerama sigurnosti. Unatoč izvanrednom stanju, "treba nastaviti živjeti", kazao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:46