VAPAJ ZA POMOĆ

Dramatične scene iz bogataškog raja, ljudi ostali bez hrane i vode: ‘Nitko nam ne govori što se događa..‘

Zračna luka je objavila da trenutno imaju značajne smetnje zbog vremenskih neprilika

Putnici koji su zapeli u zračnim lukama u Dubaiju zbog poplava

 Facebook/Jodi Abar

Turisti zaglavljeni u zračnim lukama u Dubaiju ispričali su da "očajnički traže hranu" dok im istovremeno ponestaje vode, zbog velikih poplava koje su prouzrokovale kiše i grmljavinske oluje, prenosi BBC.

U utorak je otkazano skoro 50 letova, o čemu je Jutarnji list već prethodno pisao, nakon što su se na društvenim mrežama pojavile snimke luksuznih automobila koji plutaju u bujicama vode i shopping centara koji su se počeli puniti vodom.

Vlasti su izdale upozorenje građanima da ostanu kod kuće, ali čini se da su zaboravili na putnike u zračnim lukama, koji su rekli da satima čekaju bez ikakvih informacija. Stvorile su se velike gužve na šalterima, s grupama koje su pljeskale i zviždale u znak protesta.

Prema podacima stranice za praćenje letova Flight Aware, 150 letova koji su trebali napustiti Međunarodnu zračnu luku Dubai bilo je odgođeno, a 120 ih je otkazano. Emirates, vodeća aviokompanija Dubaija, najavila je obustavljanje usluga do četvrtka ujutro.

image

Poplave na ulicama Dubaija

Giuseppe Cacace/Afp/Profimedia/Giuseppe Cacace/afp/profimedia

- Trenutno imamo značajne smetnje zbog vremenskih neprilika i kontinuirano radimo s našim timovima za hitne slučajeve kako bismo uspostavili normalan rad što je prije moguće - objavila je u srijedu Međunarodna zračna luka Dubai na društvenoj mreži X.

Danas su javili da se letovi nastavljaju s terminala 1 uz napomenu da je moguće putovanje samo uz potvrđene rezervacije, budući da se letovi još uvijek otkazuju i kasne.

Putnici su preživljavali samo pomoću “duty free” trgovina - gdje su proizvodi oslobođeni lokalnih ili državnih poreza i pristojbi, pod uvjetom da će ih kupiti turisti koji će zatim platiti carine i poreze u zemlji odredišta.

James i Elizabeth Devine iz Cambridgea zaglavili su na pogrešnoj zračnoj luci sa svojim šestomjesečnim sinom, nakon što je njihov let s vjenčanja u Sydneyju preusmjeren. Sletjeli su u zračnu luku Dubai World Central, udaljenu više od 80 kilometara od namjeravanog odredišta, Međunarodne zračne luke Dubai.

- Restorani su zatvoreni, jedina hrana koju imamo je iz “duty free” trgovina, dakle nema hrane za dojenčad ili malu djecu. Nema ni pelena, pa ih dijelimo s drugim putnicima kojima također trebaju - rekao je James.

image

Poplave na ulicama Dubaija

Giuseppe Cacace/Afp/Profimedia/Giuseppe Cacace/afp/profimedia

S obzirom na to da novi putnici svako malo pristižu, James procjenjuje da su u zračnoj luci trenutno stotine, ako ne i tisuće ljudi. Čekali su 13 sati, dok se polako stvarala panika zbog manjka hrane i vode.

Margaret i Derek McArthur, stariji par iz Monifietha u Škotskoj, u srijedu je trebao krenuti iz Dubaija prema Tokiju. Stigli su na ukrcavanje u 6 ujutro, ali 13 sati kasnije još uvijek nisu imali alternativni let ili objekt u kojem mogu prespavati.

- Nemamo hrane, popili smo dosad samo kavu. Očajnički trebamo nešto pojesti, nisu nam izdani nikakvi vaučeri i ne znamo što se događa - rekla je Margaret.

Matt Weir koji živi u Dubaiju već deset godina, prisjetio se “velikog zlokobnog oblaka” koji se pojavio na nebu tijekom popodneva u utorak.

@viki.lytvyn The beginning of the third and largest wave of the storm in Dubai today #uae #dubai #storm #rain #sea ♬ Thunder Sound - Tmsoft‘s White Noise Sleep Sounds
image

Poplave na ulicama Dubaija

Giuseppe Cacace/Afp/Profimedia/Giuseppe Cacace/afp/profimedia

- Nebo je postalo potpuno crno i apokaliptično, vidio sam da dolazi oluja. Dubai je ostao pod vodom, tisuće kuća je potpuno poplavljeno - rekao je Weir.

U utorak je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zabilježena najveća količina padalina od početka bilježenja prije 75 godina. Kiša nije uobičajena u UAE, ali se povremeno javlja tijekom hladnijih zimskih mjeseci. Zbog toga mnogim cestama nedostaje odvodnja u slučaju poplava, a vojska i policija su evakuirali građane u najteže pogođenoj pokrajini Ash Sharqiyah North.

image

Poplave na ulicama Dubaija

Stringer/Afp/Profimedia/Stringer/afp/profimedia
image

Poplave na ulicama Dubaija

Stringer/Afp/Profimedia/Stringer/afp/profimedia

Škole će ostati zatvorene do sljedećeg tjedna, a rad od kuće je produžen na još jedan dan za većinu vladinih službenika. Predsjednik je također naredio da se pogođene obitelji premjeste na sigurnije lokacije. U poplavi je poginula najmanje jedna osoba, 70-godišnjak koji se utopio u automobilu u Ras Al-Khaimahu, a nedavno su objavljene fotografije koje pokazuju kako voda poplavljuje i pustinjska područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:01