OBAMINA POBJEDA

Država smije natjerati ljude da plaćaju zdravstveno osiguranje

Nakon trodnevnog zasjedanja američki Vrhovni sud potvrdio je Obamin zakon o zdravstvenom osiguranju . Pet sudaca bilo je za zakonske odredbe o individualnom zdravstvenom osiguranju, a četiri protiv.

Odluci se priklonio i predsjednik Vrhovnog suda John G. Roberts jr. koji slovi za konzervativca. Odluka Vrhovnog suda bila je stroga tajna i do posljednjeg trenutka ništa nije iscurilo u javnost.

Ključna pitanja

To je velika pobjeda Bijele kuće pet mjeseci prije izbora. Republikanci su najavili da će se ”sve promijeniti” u studenom ako Mitt Romney postane predsjednik. Sud se posebno bavio s četiri ključna pitanja vezana uz provedbu zakona, koji će se početi primjenjivati 2014. godine i dao je podršku za kompletan zakon. Prve reakcije u Americi pokazuju da je to politički trijumf Baracka Obame.

Nancy Pelosi, koja je bila predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, kaže da je to i pobjeda za američki narod. “Milijuni obitelji i djece imat će sigurnost“, ustvrdila je ona. Oduševljenje su pokazali i mnogobrojni okupljeni pred zgradom Vrhovnog suda u Washingtonu, gdje je devetero sudaca tri dana vijećalo o ustavnosti zakona kojim je Obama želio osigurati osnovnu zdravstvenu zaštitu za 32 milijuna Amerikanaca. Prema mišljenju mnogih, riječ je o najrevolucionarnijem i jednom od najvažnijih zakona u novijoj povijesti Amerike.

Temelj izdržao

Suci nisu osporili individualno zdravstveno osiguranje, što je i temelj novog zakona. Dvadeset i šest američkih država, predvođenih Floridom, smatra da se nikoga ne smije prisiljavati da kupi policu zdravstvenog osiguranja, ali to nije impresioniralo suce koji su donijeli odluku koja ide u korist Obaminoj reformi zdravstvenog sustava.

Do sada niti jednom američkom predsjedniku nije uspjela sveobuhvatna zdravstvena reforma , što je učinio Obama. Svim građanima bit će omogućeno osnovno zdravstveno osiguranje, što je godinama bio neostvareni američki san. Republikanci su bili izuzetno protiv zakona, tvrdeći da se država miješa na područje koje trebaju regulirati osiguravajuće kuće. Zakon je tijesno prošao u Zastupničkom domu, sa 219 prema 212 glasova, a niti jedan republikanac nije dao podršku. Kasnije su republikanci posprdno zakon nazvali “ObamaCare”, a taj su izraz prihvatili i demokrati.

Strah od troškova

Republikanci ističu da je šest od deset Amerikanaca nezadovoljno što će im porasti troškovi osiguranja. Demokrati su optuženi da su lagali oko brojki kada su predlagali zakon. S druge strane, zagovornici zakona ističu mnoge anomalije sadašnjeg sustava jer osiguravajuća društva odbijaju osigurati nekoga tko je teži petnaest kilograma više od normale ili ima početne simptome astme.

Povijest loših pokušaja

Dug je bio put do Obamina zdravstvenog zakona, napisanog na 2700 stranica. Još je Theodore Roosevelt 1912. pokušao uvesti nacionalno zdravstveo osiguranje, ali bezuspješno. Pokušali su to i Franklin D. Roosevelt i Harry Truman, a John F. Kennedy nije uspio progurati program za starije osobe. Neuspjele pokušaje imali su i Jimmy Carter i Bill Clinton, a tek je Barack Obama progurao zakon kojeg mnogi još ne podržavaju.

Obama pozdravlja 'pobjedu za sve' Amerikance

WASHINGTON - Odluka Vrhovnog suda SAD-a kojom je podržan zakon o reformi zdravstvenog osiguranja je "pobjeda za sve" Amerikance, rekao je u četvrtak američki predsjednik Barack Obama.

"Bez obzira na politička stajališta, današnja odluka je pobjeda za sve ljude u čitavoj zemlji koji će biti sigurniji zahvaljujući tom zakonu i odluci Vrhovnog suda da ga podrži", rekao je Obama u službenoj izjavi iz Bijele kuće.

Obamin budući protivnik na predsjedničkim izborima u studenom Mitt Romney kazao je da će poništiti zakon o zdravstvenom osiguranju već prvi dan svog novog mandata. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:16