ZAROBLJENI JEMEN

Državna vlast ne postoji, muškarci se masovno drogiraju, žene imaju ‘povlasticu‘, zadnja plaća bila je 2015.

Jemen je jedna od najsiromašnijih država na planetu, milijuni djece su gladni, a državni službenici su zadnju plaću dobili 2015.

Pokret Huti, službeno poznat kao Ansar Allah odnosno  Pristaše Boga, šijitska je islamistička politička i vojna organizacija koja je nastala u Jemenu 1990-ih.

 Osamah Yahya/Zuma Press/Profimedia/Osamah Yahya/Zuma Press/Profimedia

Napadi jemenskih šijitskih Hutija prekinuli su plovidbu komercijalnih brodova na ključnoj pomorskoj trgovačkoj ruti i uvukli američku mornaricu u novi sukob na Bliskom istoku. Ta militantna skupina postala je jedna od najaktivnijih frakcija u iranskoj tzv. Osovini otpora otkako je 7. listopada prošle godine izbio rat između Izraela i Hamasa, objavio je Financial Times.

Članak u FT-ju je, zapravo, jedan u nizu tekstova posvećenih Hutima, etničko-vjerskoj skupini koja je donedavno bila poznata jedino onima koji su se bavili njihovim ratom protiv Saudijske Arabije tijekom prošlog desetljeća. Sada su na naslovnicama svih svjetskih medija jer, kako kaže Farea al-Muslimi, stručnjak za Jemen u think tanku Chatham House, "oni doista vjeruju da im je stigla...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:14