PETERO POGINULIH

EKSTREMISTI AL ŠABABA NAPALI HOTEL U SOMALSKOME GLAVNOM GRADU 'Mislili smo da su to policajci, no onda su počeli ispaljivati granate i pucati na nas'

Pripadnici ekstremističke skupine Al Šabab
 © Stringer . / Reuters / REUTERS

Naoružani pripadnici ekstremističke skupine Al Šabab napali su hotel pored predsjedničke palače u somalskome glavnom gradu Mogadišuu u utorak, objavila je policija, dodajući da je poginulo petero ljudi među kojima i napadač.

Militantna skupina koja često izvodi bombaške i oružane napade u Mogadišuu u pokušaju da svrgne vladu koju podupire UN, 2016. je napala i hotel Syl, u kojemu su bili vladini dužnosnici i zastupnici.

"Mislili smo da su to policajci, no onda su počeli ispaljivati granate i pucati na nas, te smo na ulazu u hotel razmijenili vatru", rekao je za Reuters policajac koji se predstavio samo kao Ahmed.

Vojni glasnogovornik Al Šababa Abdiaziz Abu Musab rekao je da su pripadnici skupine bili u hotelskom objektu pored predsjedničke palače. "U tom su objektu neprijateljski dužnosnici", rekao je.

Somalija, država na Rogu Afrike, zahvaćena je sukobima i kaosom od 1991., kad su klanovski podijeljeni ratni vođe zbacili diktatora.

Al Šabab, koji je nekad kontrolirao većinu zemlje, istisnut je iz Mogadišua 2011., a otad je izgubio mnoga svoja uporišta. No ekstremisti te skupine redovno napadaju mjesta u Somaliji i susjednoj Keniji, koja drži vojnike u Somaliji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 00:05