TRUMPOVA ČISTKA

EPA isključila neke znanstvenike iz savjetodavnih odbora

Donald Trump i Scott Pruitt
 REUTERS

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) u utorak je objavila da će nekim znanstvenicima zabraniti sudjelovanje u svojim nezavisnim savjetodavnim odborima, prenosi u utorak Reuters i dodaje da bi ta odluka mogla ići na ruku savjetnicima koji su otvoreniji prema industrijskoj grani.

EPA je isključila znanstvenike kojima je agencija ranije dodijelila dotacije, pojašnjavajući da u savjetodavnim tijelima žele održati ravnotežu između mišljenja i neovisnost u donošenju odluka. Spomenuti odbori agenciji pomažu u donošenju odluka o pitanjima zagađenja i klimatskih promjena.

"Kakva god znanost izašla iz EPA-e, to ne bi smjela biti politička znanost", kazao je ravnatelj agencije Scott Pruitt i dodao da će članovi odbora biti "financijski neovisni" od agencije.

Demokratski senator Tom Carper iz senatskog Odbora za okoliš, kazao je da je njegova odluka pokušaj EPA-e da "delegitimizira rad nestranačkih znanstvenika".

"Taj križarski rat ugrožava zdravlje svakog Amerikanca i ne može se tolerirati", kazao je Carper.

Tijekom predsjedničke kampanje, republikanski predsjednik Donald Trump je obećao da će promijeniti regulativu o okolišu donesenu za vrijeme mandata njegovog prethodnika Baracka Obame, kako bi vlada olakšala poslovanje tvrtki koje se bave bušenjem, rudarenjem i proizvodnjom.

U međuvremenu je Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), objavio izvješće u kojem stoji da vlada "katastrofalan" jaz između nacionalnih obećanja o ograničenju emisija plinova s učinkom staklenika i smanjenja koja bi trebalo provesti da se globalno zatopljenje održi ispod 2 stupnja Celzijevih u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Zemlje potpisnice Pariškog sporazuma o klimi dogovorile su se da će globalno zagrijavanje ograničiti na vrijednosti između 1,5 i 2 stupnja Celzijevih, no nacionalne politike ne prate te obveze, upozorava UNEP u godišnjem izvješću

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:21