BURA NA OTOKU

EPILOG SKANDALA Glavni direktor BBC-a George Entwistle dao ostavku: Konzervativnog političara Lorda McAlpinea lažno optužili za pedofiliju!

 AP

Direktor britanske medijske kuće BBC George Entwistle podnio je danas ostavku na svoju dužnost nakon skandala izazvanog nakon što je u emisiji Newsnight konzervativni političar Lord McAlpine lažno optužen za pedofiliju.

Govoreći pred zgradom BBC-ija Entwistle je pojasnio kako je njegova ostavka "jedino časno što može napraviti u ovoj situaciji". Njegovo povlačenje uslijedilo je nakon čitavog niza ogorčenih reakcija na nevjerojatan propust novinarske ekipe Newsnighta.

U prilogu o zlostavljanju djece u Walesu, jedna od žrtava Steve Messham izjavio je kako ga je prije više od 20 godina zlostavljao jedan torijevac. Ime Lorda McAlpinea nije bilo spomenuto u emisiji, ali zato jeste na intrenetu odmah nakon emitiranja.

Messham se, međutim, nakon toga ispričao McAlpineu i rekao kako su mu policajci svojedobno pokazali sliku njegova zlostavljača radi identifikacije i rekli kako je to torijevski političar. Nakon njegove isprike uslijedila je i ona iz Newsnighta, a ispričao se i Entwistle, te dodao kako taj prilog "nikada nije smio biti emitiran".

Sve to međutim nije bilo dovoljno. McAlpine je zaprijetio tužbom, a birtanski premijer David Cameron je jučer izjavio kako BBC mora hitno učiniti neki potez koji će mu vratiti kredibilitet. Nedugo nakon te izjave, uslijedila je vijest o ostavci Entwistlea.

Emisija Newsnight bila je nedavno jednim od aktera još jednog skandala povezanog s pedofilijom. Tada je sporna bila odluka o zabrani prikazivanja priloga koji je pokojnog voditelja BBC-ija Jimmyja Savilea optuživao za pedofiliju. U međuvremenu su deseci žrtava Savilea optužili za čitav niz seksualni zločina . Sada je, međutim, novinarska optužba protiv pripadnika britanske društvene elite emitirana, ali se, evo, za razliku od "slučaja Savile", pokazala lažnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:04