PROSVJEDI U TURSKOJ

Erdogan optužio prosvjednike za taktiku 'spali i uništi'

 AFP

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan napao je u četvrtak one koji stoje iza tjedna demonstracija i izazvao rasprodaju na turskoj burzi jer se investitori boje da će njegova agresivna retorika rasplamsati nove prosvjede .

U govoru tijekom posjeta Tunisu Erdogan je najavio da ne odustaje od plana gradnje u Gezi parku u središtu Istanbula, na mjestu na kojem su počeli neredi koji su se proširili zemljom. Tri su osobe poginule, a više od četiri tisuće ljudi oziljeđeno ranjeno je u demonstracijama koje je policija gušila suzavcem.

Erdogan je već danima izvan Turske , na turneji po sjevernoj Africi, a od početka nereda ne odustaje od plana gradnje trgovačkog centra u istanbulskom parku, pa prosvjednici kažu da svojim riječima samo nadolijeva ulje na vatru.

Vraća se u četvrtak navečer, a u domovini ga čekaju zahtjevi da se ispriča zbog policijske grubosti i da kazni one koji su to zapovjedili.

U govoru u četvrtak rekao je da ljudima manipuliraju "terorističke grupe", među kojima je i jedna koja je preuzela odgovornost za bombaški napad na američko veleposlanstvo 1. veljače u Ankari. Među uhićenima, kaže Erdogan, bilo je i sedmero stranih državljana.

"Ako vi kažete: 'Ja ću održati skup i paliti i uništavati,' mi to nećemo dopustiti", rekao je novinarima na kon sastanka s tuniskim premijerom. "Protivimo se dominaciji većine nad manjinom i ne možemo je tolerirati".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:31