IZBORI U TURSKOJ

Erdoğan u drugom krugu ima bitnu psihološku prednost, Kilicdaroglu računa na mobilizaciju neodlučnih birača

Aktualni predsjednik popularan je među ruralnim građanima, radnicima i konzervativcima, a Kilicdaroglua preferiraju urbane sredine

Recep Tayyip Erdoğan 

 Adem Altan/AFP

Turska odluku o svojoj budućnosti ipak odgađa na dva tjedna. Nakon gotovo 98 posto obrađenih glasačkih listića najvažnijih izbora u povijesti moderne Turske, kandidat ujedinjene opozicije Kemal Kilicdaroglu, zvan "turski Gandhi", kroz ušicu igle ipak je uspio izboriti drugi krug predsjedničkih izbora, pa će 28. svibnja odmjeriti snage s Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Unatoč tome što su dvojcu predizborne ankete tjednima predviđale izjednačen rezultat, aktualni predsjednik ove nedjelje ipak je osvojio 49,4 posto glasova; što znači da mu je pobjeda u prvom krugu izmakla "za dlaku". Kilicdaroglu je osigurao tek nešto manje od 45 posto glasova, dok je treći kandidat, Sinan Oğan, osvojio oko pet posto. Po svemu sudeći, Oğanova bi podrška u drugom krugu mogla biti presudna za pobjedu, zbog čega bi oba kandidata mogla početi "pecati" njegovo biračko tijelo.

- Pobjednica večerašnjih izbora je Turska - skromno je zaključio Erdoğan nakon što su počeli pristizati prvi rezultati, prema kojima je on uživao dvoznamenkastu prednost u odnosu na svog protukandidata.

Kilicdaroglu je pokušavao ostati smiren te je svoje simpatizere pozivao da ne paničare, već da pričekaju da svi glasački listići budu obrađeni. Također, opozicija je glasače upozoravala da svoje listiće "niti u jednom trenutku ne ostavljaju bez nadzora".

image

Kemal Kilicdaroglu

Bulent Kilic/AFP

Prema prvim analizama s terena, ispostavilo se da aktualni predsjednik ostaje popularan među ruralnim građanima, radničkom klasom i konzervativnim biračkim tijelom, dok Kilicdaroglua preferiraju Turci iz urbanih sredina, visokoobrazovani građani koji se zalažu za kemalizam, nacionalne i vjerske manjine. Taj trend bio je očit i tijekom večeri jer, kako su se obrađivali listići, u urbanijim mjestima Erdoğanova prednost se otapala.

Već je sad jasno da će oba tabora sljedeću fazu svoje kampanje oformiti oko strategije "mi naspram njih", kojom će dodatno potencirati razliku između dvaju suprotstavljenih vizija budućnosti Turske; sekularne, tj. islamističke i demokratske, tj. autoritarne. U tom su tonu okončali i prvu fazu svojih kampanja; Erdoğan je u subotu otišao na molitvu u Aju Sofiju, a Kilicdaroglu je obišao grobnicu "oca republike", Mustafe Kemala Atatürka.

Kako to sve češće biva, oba su kandidata proglasila svoje izborne pobjede. Erdoğan je zadovoljan zbog toga što je unatoč bombastičnim najavama svog poraza ipak uspio osigurati bolji rezultat od svog protukandidata, a time i bitnu psihološku prednost za drugi krug. Kilicdaroglu je, pak, zadovoljan jer je ipak uspio izboriti drugi krug u kojem se nada podršci kurdske manjinske stranke HDP, protuerdoganskim glasovima Sinana Oğana i mobilizaciji neodlučnih birača.

Vrijedi napomenuti kako su Turci ove nedjelje birali i novi saziv parlamenta. Izborno povjerenstvo konačne će rezultate objaviti tek tijekom ponedjeljka, a i oni bi mogli igrati ključnu ulogu uoči drugog kruga predsjedničkih izbora. Naime, politička opcija koja uspije osigurati parlamentarnu većinu biračima će moći ponuditi argument da ima dovoljno ruku da "progura" reforme koje im obećaju. U suprotnom, Tursku čeka tvrda kohabitacija s kojom se ta zemlja dosad, zapravo, nikada nije susrela.

Predsjednik, zahvaljujući Erdoğanovim reformama, nikad nije imao snažniju ulogu, ali mu i dalje "formalno" treba parlament. Kohabitacija između dvije dijametralno suprotne vizije Turske dodatno bi destabilizirala zemlju, zbog čega analitičari sve glasnije postavljaju pitanje kako će suprotstavljene opcije pronaći zajednički jezik suradnje tijekom sljedećih pet godina mandata, a da se sve očitija društvena podjela ne počne prelijevati i na funkcioniranje državnog aparata. Ista si pitanja postavljaju i tržišni stručnjaci, a tome u prilog ide i činjenica da je lira dodatno pala u odnosu na euro nakon što su investitori ovoga vikenda spoznali da se Erdoğanovoj eri nekonvencionalnih fiskalnih politika još uvijek ne nazire kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:15