TAJNA PISMA

Ernst Hess jedini je Židov čiji je život spasio sam Adolf Hitler!

Od oko devet milijuna Židova koji su u Europi živjeli prije II. svjetskog rata holokaust je preživjela tek jedna trećina. Dio njemačkih Židova spasio se od smrti u nacističkim logorima napuštanjem Trećeg Reicha, drugi su se skrivali od progona i na najraznovrsnije načine uspjeli živi dočekati kraj rata, a samo jedan Židov svoj život može zahvaliti osobnoj intervenciji Adolfa Hitlera.

Neprijeporni vladar života i smrti u nacističkoj Njemačkoj Adolf Hitler smilovao se svom bišem zapovjedniku u Prvom svjetskom ratu Ernstu Hessu, čija je majka bila Židovka te su po rasnim zakonima i njega smatrali Židovom. Dok je zapovijedao kaplaru Hitleru, kapetan Hess više je puta ranjavan i dobio je najveća odlikovanja carske Njemačke. Tu je tajnu nedavno otkrila 89-godišnja Hessova unuka kojoj je djed često pričao o svom kaplaru.

Zamolio pomoć

Kapetan Hess se nakon Prvog svjetskog rata posvetio civilnoj karijeri i postao uvaženi sudac u Frankfurtu. No, zbog svojeg židovskog podrijetla 1936. godine bio je prisiljen podnijeti ostavku, a njega i suprugu više su puta premlatili ispred kuće pa je ogorčeni Hess odlučio pisati svom bišem kaplaru. U pismu je naveo kako bi bilo u redu da ga zbog starog prijateljstva i vojničkog bratstva poštedi daljnjih poniženja.

Zaprijetio kaznom

Uskoro je u podružnicu Gestapa u Frankfurtu stiglo je pismo koje je vlastoručno potpisao Reichsführer SS-a Heinrich Himmler.

U pismu je stajalo da se od svih progona mora izuzeti bivši sudac Ernst Hess te da su to izričite želje njemačkog poglavara Adolfa Hitlera. U pismu se napominje i da će onaj koji se ogriješi o takvu naredbu biti najstrože kažnjen. Ernst, njegova supruga i djeca su preživjeli rat, no te sreće nije bila Ernstova sestra, koja je ubijena plinom u koncentracionom lugoru. Poslije rata Ernst je nastavio uspješnu sudačku karijeru i umro u Frankfurtu 1983. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:14