ŠPIJUNSKA AFERA

EU PROTIV AMERIKE Prisluškivanje glavna tema summita u Bruxellesu

Iako je bilo zamišljeno da se dvodnevni summit EU-a u Bruxellesu, usredotoči na teme poput digitalne ekonomije i ekonomske i socijalne situacije, posebno pitanje ilegalnih afričkih migranata, sada u prvi plan izbijaju odnosi s Amerikom
 AFP

Špijunska afera u kojoj su američki obavještajci prisluškivali vodeće europske političare izaziva sve dublji jaz između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Njemačka premijerka Angela Merkel već je od Baracka Obame zatražila detaljno pojašnjenje ovog skandala, a slične reakcije dolaze iz Francuske i Velike Britanije. U ovakvoj atmosferi, čelnici Europske unije sastaju se u četvrtak u Bruxellesu na summitu koji bi mogao proteći u sjeni informacija da su Sjedinjene Američke Države mjesecima špijunirale svoje bliske europske savezniike.

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je u srijedu o ovom pitanju s američkim predsjednikom Barackom Obamom, nakon što je njemačka vlada dobila informaciju da su američki obavještajci prisluškivali mobitel Angele Merkel.

Iako je bilo zamišljeno da se dvodnevni summit EU-a u Bruxellesu, usredotoči na teme poput digitalne ekonomije i ekonomske i socijalne situacije, posebno pitanje ilegalnih afričkih migranata, sada u prvi plan izbijaju odnosi s Amerikom.

To je još u utorak najavio francuski premijer Jean-Marc Ayrault koji je u govoru u Nacionalnoj skupštini rekao da će Francuska na summitu u Bruxellesu zahtievati da se u dnevni red uvrsti i pitanje elektronskog nadzora. Još uvijek nije sigurno hoće li proći francuska inicijativa, ali postoje veliki izgledi da će čelnici Unije raspravljati o pitanjima zaštite podataka.

Ayrasultu se pridružila i Viviane Reding, potpredsjednica Europske komisije, koja je pozvala zemlje Europske unije da se obvežu na usvajanje zakona o zaštiti podataka u svjetlu nedavnih špijunskih skandala.

Na summitu sudjeluje i premijer Zoran Milanović, ali u hrvatskoj vladi do sada nitko nije iznio bilo kakvo stajalište o američkom špijuniranju euroskih državnika, ali i milijuna građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 01:54