KONAČNO RAST EURA

EURO JE SPAŠEN Njemačka će platiti europske dugove! Merkel: 'Ovo je prvi korak prema kraju krize!'

 AP Photo/Markus Schreiber

KARLSRUHE - Njemački Ustavni sud u srijedu je presudio da prihvaćanje Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) nije protivno njemačkom ustavu te je tako uklonjena najveća neizvjesnost oko rješavanja financijske krize eurozone.

Osam ustavnih sudaca je dalo zeleno svjetlo njemačkom predsjedniku Joachimu Gaucku da potpiše zakone o budućem, popularno nazvanom europskom fondu spasa i fiskalnom paktu namijenjenima jačanju proračunske discipline. Također su odlučili da svako povećanje financijskog udjela Njemačke u ESM-u mora dobiti potvrdu u parlamentu.

Ustavni sud tako traži da Bundestag, donji dom parlamenta, i Bundesrat, gornji dom, budu u svakom trenutku u potpunosti informirani o svim raspravama na tu temu.

ESM se ne može koristiti dok ga ne ratificiraju zemlje koje osiguravaju 90 posto sredstava, među njima i Njemačka, najveći financijaš koji sam izdvaja više od četvrtine novca. ESM ima fond od 500 milijarda eura, 80 milijarda eura kapitala i ostatak u vidu jamstava. Njemačka trenutno u ESM-u sudjeluje sa 190 milijardi eura.

Suci njemačkog ustavnog suda vijećali su gotovo tri mjeseca prije nego su donijeli svoju odluku, svjesni da će njihova odluka stvoriti činjenice koje se neće moći dokinuti.

Uoči odluke, prema rezultatima jedne reprezentativne ankete, 54 posto Nijemaca se nadalo da će Ustavni sud poništiti zakone o Europskom stabilizacijskom mehanizmu, što su ih njihovi predstavnici donijeli u Bundestagu dvotrećinskom većinom glasova.

Merkel o sudskoj odluci za euro: dobar dan za Europu

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je u srijedu zeleno svjetlo kojim je njemački ustavni sud odobrio plan spašavanja eura i ocijenila da je to "dobar dan za Europu".

"To je dobar dan za Njemačku, to je dobar dan za Europu", rekla je Merkel pred njemačkim parlamentom.

"Njemačka šalje snažnu poruku Europi i dalje... Njemačka je na visini svoje odgovornosti kao prvo europsko gospodarstvo i pouzdan partner", za rješavanje krize eurozone, rekla je Merkel.

"Svojom odlukom Ustavni sud je jasno otvorio put provedbi EMS-a i fiskalnog pakta", rekla je Merkel i dodala "Nismo prevladali krizu... No učinili smo prvi korak u tom smjeru".

Euro na novoj najvišoj razini prema dolaru u četiri mjeseca zbog povoljne odluke njemačkog suda

Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio novu najvišu razinu u četiri mjeseca u odnosu na dolar nakon što je njemački ustavni sud dao zeleno svjetlo novom europskom kriznom fondu, uz određene uvjete.

Euro je tako bio na dobitku daljnjih 0,5 posto, te se njime trgovalo po 1,2937 dolara. Time je dosegnuo najvišu razinu od sredine svibnja, a na dobitku je više od sedam posto u odnosu na najnižu dvogodišnju razinu od 1,2042 dolara, na koju se spustio u srpnju.

Jedinstvena europska valuta ujedno je dosegnula najvišu razinu u više od dva mjeseca prema jenu, od 100,64 jena.

Jen se u okolnostima ojačalih pritisaka na prodaje američke valute zadržao blizu najviše razine prema dolaru u zadnja tri i pol mjeseca. Dolarom se tako trgovalo po 77,79 jena.

Daljnji uzlet eura očekuje se ako američka središnja banka (Fed) odluči dodatno olabaviti monetarnu politiku u četvrtak nakon dvodnevnog bančina zasjedanja. Mogao bi lako testirati granicu od 1,3 dolara, smatraju analitičari.

"Otklonjena je neizvjesnost u pogledu odluke njemačkog ustavnog suda pa je utrt put daljnjem uzletu tečaja eura prema dolaru. Potvrda daljnjeg ublažavanja monetarne politike u SAD-u zasigurno bi dala podršku euru, no ne bih očekivao veći uzlet", kazao je Guillermo Felices, valutni strateg u banci Barclays.

Njemački ustavni sud dao je 'zeleno svjetlo' Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), uz uvjet da prekoračivanje njemačkog udjela u tome fondu iznad 190 milijardi eura prethodno odobri Bundestag, donji dom njemačkog parlamenta.

Iako vjetar u leđa euru i drugim valutama s višim prinosima daju planovi Europske središnje banke (ECB) za smanjenje visokih troškova prezaduženih članica eurozone, analitičari i trgovci ostaju na oprezu, uz ocjenu da bi duboki dužnički problemi u eurozoni mogli ograničiti uzlet eura.

"Ostaju brojna neodgovorena pitanja u vezi eurozone. Španjolska još nije ni zatražila odobrenje europskih vlasti a mogao bi to biti napet postupak praćen većim kašnjenjima no što tržišta očekuju", upozoravaju.

Monti: Odluka Karlsruhea je "izvrsna vijest"

Talijanski premijer Mario Monti je u srijedu u Rimu odluku njemačkog ustavnog suda da dopusti usvajanje novih mehanizama spašavanja eurozone nazvao "izvrsnom vijesti".

"To je dobra, izvrsna vijest jer će omogućiti uklanjanje posljednje prepreke stupanju na snagu sporazuma o budućem fondu europske pomoći i sporazuma o proračunskom paktu", rekao je tijekom zajedničke konferencije za novinare s glavnim direktorom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamyjem.

Lamy je odbio komentirati tu odluku i rekao da za to nije kvalificiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:49