MANIFEST

'EUROPA NAM SE RASTAČE PRED OČIMA!' Dramatičan apel najuglednijih europskih intelektualaca: 'U tijeku je nova bitka za civilizaciju'

 
 Bernadett Szabo / REUTERS

Europi prijeti raspad i pad liberalnih vrijednosti kakav nije viđen još od tridesetih godina prošlog stoljeća, tvrdi skupina od 30 književnika, povjesničara i Nobelovaca koji su u više vodećih europskih medija objavili manifest na tu temu.

Manifest je objavio i ugledni britanski list The Guardian, a u njemu se navodi kako se "Europa raspada pred našim očima". Osim krize izazvane Brexitom, poznati intelektualci strahuju i od povratka nacionalizma odnosno jačanja nacionalističkih stranaka širom Europe.

- Moramo htjeti Europu ili nestati pod valom populizma, nanovo otkriti politički voluntarizam ili prihvatiti da će nas preplaviti mržnja i niske strasti - piše, između ostalog, u manifestu. Potpisnici žale što je ideja Europe već 'napuštena s one strane Kanala', referirajući se na Brexit, te upozoravahju da su angloeuropski odnosi na najnižoj točki još od vremena Drugog svjetskog rata.

Ključnim vide rezultate predstojećih europskih izbora, za koje se pribojavaju da će dati vjetar u leđa nacionalističkim i populističkim strankama. Smatraju da bi takav razvoj scenarija bio napuštanje naslijeđa Erazma, Dantea, Goethea i Comeniusa.

Najveća opasnost u 70 godina

- Bit će to sumrak inteligencije i kulture, eksplozija ksenofobije i antisemitizma, potpuna katastrofa. Europa je napuštena s one strane Kanala, ali i s one strane Atlantika. Napuštena je od strane dvaju saveznika koji su je već dvaput u povijesti spasili od smrti. Time je postala ranjiva rastućim manipulacijama Kremlja. Europa kao ideja, kao čin volje i njene reprezentacije, raspada se pred našim očima - upozoravaju potpisnici manifesta.

Tekst od 800 riječi zacrtao je francuski filozof Bernard-Henri Lévy, a u pisanju su mu se pridružili novelisti Ian McEwan i Salman Rushdie, kao i Simon Schama te laureati Nobelove nagrade Svetlana Alexievitch, Herta Müller, Orhan Pamuk i Elfriede Jelinek.

Svjetski poznati pisac Rushdie za Guardian je tom prilikom rekao kako je Europa u najvećoj opasnosti u posljednjih 70 godina. Ako netko vjeruje u ideju Europe, vrijeme je da stane iza nje, dodao je slavni pisac.

- Nadam se da će parlament u Ujedinjenom Kraljevstvu smoći snage za raspisivanje drugog referenduma. To može spasiti zemlju od užasa Brexita, ali i pomoći u spasu Europske unije - kaže Rushdie.

Još jedan pisac bestselera, nobelovac Orhan Pamuk, kaže kako je ideja ujedinjene Europe bitna i zemljama koje nisu Zapad.

Europa nije geografski pojam

- Bez ideje Europe, slobode, ženskih prava, demokracije i egalitarizma, teško je braniti i moj dio svijeta. Povijesni uspjeh Europe na tim poljima olakšao nam je borbu za takve ideale. Nema Europe bez tih vrijednosti, osim Europe turizma i biznisa. Europa nije geografski pojam nego prvenstveno ideja tih vrijednosti, a ona je trenutno pod napadom - rekao je Pamuk, pisac iz Turske.

Potpisnici manifesta nisu pozvali na konkretne akcije, već su i sebe ubrojili među "tihe europske patriote koji razumiju da je tri četvrtine stoljeća nakon poraza nad fašizmom i trideset godina od pada Berlinskog zida, nova bitka za civilizaciju u tijeku".

- Moramo oglasiti uzbunu da su na djelu trovači duše i duha, od Pariza do Rima, Barcelone, Budimpešte, Dresdena i Beča te Varšave, koji pale lomaču našim slobodama - stoji u manifestu kojeg potpisuju Vassilis Alexakis, Svetlana Alexievitch, Anne Applebaum, Jens Christian Grøndahl, David Grossman, Agnès Heller, Elfriede Jelinek, Ismaïl Kadaré, György Konrád, Milan Kundera, Bernard-Henri Lévy, António Lobo Antunes, Claudio Magris, Ian McEwan, Herta Müller, Lyudmila Ulitskaya, Orhan Pamuk, Rob Riemen, Salman Rushdie, Fernando Savater, Roberto Saviano, Eugenio Scalfari, Simon Schama, Peter Schneider, Abdulah Sidran, Leïla Slimani, Colm Tóibín, Mario Vargas Llosa, Adam Michnik i Adam Zagajewski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 16:21