SPOR ZBOG JEZIKA

Europska komisija razbjesnila Francuze, podnijeli su i tužbu: ‘To nije samo naša borba, i drugi su zabrinuti!‘

U Europskoj uniji su, naime, službena 24 jezika i svi govornici bi morali imati jednak tretman
 John Thys/Afp

Francuska je podnijela dvije tužbe pred Općim sudom EU protiv Europske komisije jer je Komisija, tvrde, u nekoliko navrata zapošljavala nove ljude temeljem kandidacijskih testova provođenih samo na engleskom jeziku. Takav postupak, smatra službeni Pariz, predstavlja diskriminaciju i kršenje temeljnih ugovora EU.

- To je diskriminacija svih neanglofonih kandidata - rekao je za Politico francuski diplomat te dodao kako nije riječ samo o "francuskoj borbi jer i ostale države članice dijele istu zabrinutost".

U Europskoj uniji su, naime, službena 24 jezika i svi govornici bi morali imati jednak tretman jer temeljna pravila EU jamče da će svi građani EU imati jednake mogućnosti, bez obzira na nacionalnost i državljanstvo. Pravilnik o provođenju kandidacijskih postupaka za zaposlenike u europskoj administraciji izrijekom zabranjuje diskriminaciju temeljem jezika, osim u iznimnim slučajevima. U praksi, pak, Europska komisija ima tri "radna jezika" - francuski, engleski i njemački, te dva "govorna jezika" - francuski i engleski. No, engleski je davno preuzeo primat, a francuski i njemački izvlače deblji kraj.

Bruxelles, naglašavaju Francuzi, i u ovom trenutku zapošljava nove službenike u području svemirskog programa, obrane i ekonomije te u dijelu selekcijskog procesa provodi testiranja samo na engleskom jeziku.

Očekuje se da će Opći sud EU, koji odlučuje u sporovima koji uključuju europske institucije, donijeti odluku u sljedećih godinu dana. Sud pravde EU, koji je sud višeg reda i kojem se podnose žalbe na odluke Općeg suda EU, ranije ove godine donio je odluke u korist Italije i Španjolske u sličnim slučajevima.

Francuski udar na tzv. Euro-English, pojednostavljeni engleski koji koriste europski službenici kojima engleski nije materinji jezik, poklopio se s rasplamsalom unutarpolitičkom debatom oko globalnog svjetskog utjecaja Francuske koji ta država, smatraju kritičari, rapidno gubi. Francuski predsjednik Emmanuel Macron koji, kako u svojoj analizi navodi Politico, ustrajno radi na jačanju upotrebe francuskog jezika u svijetu, naglasio je važnost frankofonije i tijekom govora u ponedjeljak, kad je obznanjen francuski potez pred Sudom EU.

Pariz snažno lobira kako bi francuski jezik ostao lingua franca unutar EU: kad je Francuska predsjedala Europskom unijom u prvoj polovici 2022., odlučili su da svi pripremni sastanci i materijali budu na francuskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:22