VOĐA UKIP-a LIKUJE

FARAGE IZVRIJEĐAO EUROPARLAMENTARCE 'Nitko od vas u svojem životu nije radio pravi posao!'

Nigel Farage u zgradi EP-a u Strasbourgu
 Vincent Kessler / REUTERS

Europski parlament jutros je imao izvanrednu sjednicu povodom referenduma na kojem su građani Ujedinjenog Kraljevstva odlučili da žele izaći iz Europske unije.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude-Juncker na početku je rasprave izrazio žaljenje zbog takvog rezultata, ali istaknuo da se volja građana mora poštivati te pozvao UK da čim prije aktivira članak 50 Lisabonskog ugovora i započne proces razdruživanja.

Tijekom govora mu je pljeskao i zastupnik UKIP-a Nigel Farage, uz Borisa Johnsona glavni pobornik i prvo lice kampanje za izlazak, na što mu je Juncker suho odvratio "da mu je to zadnji put da ovdje plješće i da mu nije jasno što još radi u parlamentu ako je toliko želio izlazak".

Kasnije je i Farage je dobio svoje minute za govor u kojem je popljuvao Uniju, ali i svoje kolege iz Europskog parlamenta. Otvorivši govor sarkastičnom opaskom u kojoj je zahvalio na "toploj dobrodošlici" nimalo prijazno raspoloženog Parlamenta, Farage je ubrzo uspio uvrijediti sve prisutne, time efektivno pokopavši bilo kakvu nadu koju je gajio u lagane i bezbolne pregovore UK i EU (barem ako on bude sudionik u njima).

- Kada sam došao na ovom mjesto prije 17 godina s namjerom da vodim kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU, smijali ste mi se. Sad moram reći, više se ne smijete, zar ne? - likovao je zastupnik UKIP-a.

- A razlog zašto ste toliko ljuti, toliko uzrujani, je savršeno jasan iz svih ljutih rasprava ovog jutra. Vi, kao politički projekt, živite u zabludi, niječete stvarnost. Ne želite priznati da vaša valuta propada - kazao je Farage na glasno negodovanje zastupnika kojima je odmah uzvratio.

- Pogledajte samo Mediteran. Uspjeli ste samo u osiromašivanju Grčke. A također niste u stanju sagledati posljedice poziva gospođe Merkel koja je rekla da čim više ljudi treba prijeći Mediteran. Ali najgore od svega, lagali ste građanima. Nametnuli ste im političku Uniju - kad je 2005. odbijen prijedlog ustava EU, vi ste na mala vrata uveli Lisabonski ugovor - kazao je Farage i pobrao pljesak nekoliko kolega.

Farage je potom krenuo pričati o tome da Velika Britanije želi svoju neovisnost i obećao da oni neće biti zadnja država članica koja će napustiti EU. Također se i složio s Junckerom da Britanija čim prije treba aktivirati članak 50 kako bi započela postupak izlaska te izrazio nadu da će Unija pritom pokazati zreli stav odraslih ljudi, što je natjeralo u smijeh zastupnike. Farage je to očito naljutilo te je nastavio:

- Znam da praktički nitko od vas u životu nije radio pravi posao ili radio u biznisu, trgovini ili stvorio makar jedno radno mjesto - kazao je Farage na što su se zastupnici počeli glasno buniti pa ih je šef Parlamenta Martin Schulz smirio na njemačkom jeziku tvrdeći da se ne spuštaju na nivo UKIP-a.

Farage je zaključio da EU mora biti pragmatična jer će osvetničkom politikom koja neće Britaniju primiti u slobodno tržište naštetiti prvo sebi, a manje Britancima. Suvišno je reći, iz zastupničkih redova čulo se dugo "buuuuu".

EP pozvao London da što prije pokrene razdruživanje

Europski parlament je u utorak u rezoluciji usvojenoj na izvanrednoj sjednici pozvao Ujedinjeno Kraljevstvo da u skladu s voljom građana izraženom na referendumu o članstvu u EU-u odmah pokrene razdruživanja, ali i upozorio da interesi i očekivanja građana EU-a moraju postati središnja tema, a europski projekt obnoviti.

Volja građana se mora u potpunosti poštivati te treba odmah započeti s aktivacijom članka 50 Ugovora o Europskoj uniji (UEU). Pregovori o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz EU-a moraju započeti odmah nakon priopćenja službene obavijesti o namjeri koja se mora odmah poslati kako bi se uklonila neizvjesnost koja može biti štetna za sve i zaštitila cjelovitost Unije, ističe se u rezoluciji usvojenoj na sjednici posvećenoj posljedicama referenduma održanog u četvrtak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Europski parlament je stoga pozvao premijera Ujedinjene Kraljevine da o ishodu referenduma obavijesti Europsko vijeće koje će se sastati 28. i 29. lipnja, i tako pokrene postupak povlačenja iz Unije.

Rezolucija je usvojena većinom glasova zastupnika od 395 dok se protiv nje izjasnilo 200 zastupnika a suzdržanih je bilo 71. Eurozastupnici u rezoluciju su istaknuli i potrebu reformiranja Unije kako bi se približila očekivanjima građana.

U rezoluciji se upozorava da "trenutačni izazovi iziskuju duboko promišljanje o budućnosti EU-a" te je potrebno reformirati Uniju kako bi se učinila "boljom i demokratičnijom".

U raspravi na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu sudjelovali su i predsjednik Europske Komisije Jean-Claude Juncker i predstavnica Europskog vijeća i nizozemskog Predsjedništva Jeanine Hennis-Plasschaert.

Juncker je izrazio žaljenje zbog ishoda britanskog referenduma i pozvao London da što prije iznese svoje stajalište o izlasku iz EU-a.

Izlaganje eurozastupnika i čelnika britanske stranke UKIP koja se zalagala za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva, Nigela Faragea europarlamentarci više su puta popratili glasnim negodovanjem dok je poziv škotskog eurozastupnika Alyna Smitha da EU "ne ostavi Škotsku na cjedilu" pozdravljen snažnim pljeskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:44