BURA SE NE STIŠAVA

FBI ODBIO ZAHTJEV BIJELE KUĆE DA SRUŠE PRIČU O POVEZANOSTI TRUMPA I RUSIJE Šef osoblja Priebus tvrdi da od FBI-ja nije tražio rušenje, već samo istinu

 REUTERS

FBI je odbio nedavni zahtjev Bijele kuće da javno sruše medijske napise o navodnoj komunikaciji između suradnika Donalda Trumpa i Rusa koja se dogodila tijekom kampanje za izbor američkog predsjednika, a za koju su znale američke obavještajne agencije, piše CNN.

Bijela je kuća međutim kasno u četvrtak rekla da su zahtjev predali tek nakon što im je iz FBI-ja nagoviješteno da postoji vjerovanje da izvještavanje o tim kontaktima nije bilo točno.

Dužnosnici Bijele kuće zatražili su naime pomoć FBI-ja i drugih agencija koje su istraživale kontakt s Rusijom kako bi mogli reći da su medijski napisi o tim kontaktima lažni te da komunikacije s Rusijom nije bilo. Mediji su o navodnim kontaktima prvo izvijestili 14. veljače kada su New York Times i CNN prvi puta pisali o komunikaciji Trumpovih suradnika s Rusijom.

Ova instanca izravne komunikacije između Bijele Kuće i FBI-ja neobična je jer se njome naočigled prekršila desetljećima stara zabrana takvih kontakata. Naime, zahtjev Bijele kuće povreda je procedure koja ograničava komunikaciju s FBI-jem o istragama u tijeku.

Kasno u četvrtak glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer osporio je CNN-ovu karakterizaciju zahtjeva Bijele kuće prema FBI-ju. 'Nismo pokušali srušiti priču. Tražili smo od njih da kažu istinu', rekao je Spicer. FBI za sada nije komentirao ovu priču.

Prema medijskim napisima, komunikacija između Bijele kuće i FBI-a počela je dan nakon što su priče o kontaktima između Trumpovih suradnika i Rusije postale javne. Šef osoblja Bijele kuće Reince Priebus sastao se sa zamjenikom direktora FBI-a Andrewom McCabeom počeli su komunicirati. Bijela kuća je to opovrgnula, ustvrdivši da je McCabe nazvao Priebusa kako bi mu rekao da su napisi New York Timesa pretjerani, no kasnije je potvrđeno da je Priebus od McCabea i direktora FBI-ja Jamesa Comeyja tražio da razgovaraju s medijima kako bi opovrgnuli izvještaje o kontaktima.

Comey je odbio Priebusa zato što je navodna komunikacija između Trumpovih suradnika i Rusa dio istrage koja traje.

Bijela kuća je priču o kontaktima između Trumpovih suradnika i Rusije opovrgnula, a Priebus je priču New York Timesa nazvao 'potpunim smećem'.

'New York Times je objavio članak bez izravnih izvora u kojem je pisalo da je Trumpova kampanja imala stalne kontakte s ruskim špijunima, suštinski, znate, to su optužbe o izdaji. Cijeli niz ljudi sada to istražuje. Jamčim vam i dozvoljeno mi je da vam ovo kaže - najviše instance obavještajne zajednice jamče da priča nije samo neistinita već da se u njoj značajno pretjerivalo i da je netočna. Tu nema ništa', rekao je Priebus prošlog vikenda za Fox.

CNN je prethodno izvijestio da su tijekom ljeta 2016. godine tadašnji viši savjetnici tadašnjeg predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa bili u konstantom kontaktu s ruskim dužnosnicima i drugim američkoj obavještajnoj zajednici poznatim Rusima.

Nekoliko članova odbora za obavještajnu djelatnost Predstavničkog doma i Senata reklo je CNN-u da istrage o tim navodnim kontaktima Trumpove kampanje s Rusijom traju, bez obzira na to što Prienbus tvrdi da u tim pričama nema ničega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:53