NOĆNA MORA CIVILA U RAKI

FILMSKI NAPAD NA PRIJESTOLNICU ISLAMSKE DRŽAVE REZULTIRAO OSVAJANJEM STAROG GRADA Procurile dramatične poruke majke zarobljene u obruču ISIS-a

 REUTERS

Koalicija oporbenih sirijskih snaga, koja ima potporu SAD-a, probila je dio bedema koji okružuje Stari grad u Raki, glavnom uporištu Islamske države u Siriji, objavilo je u utorak američko zapovjedništvo.

Sirijske demokratske snage (SDF) probile su u ponedjeljak dva mala prolaza u bedemu Rafiqah koji okružuje Stari grad, unatoč žestokom otporu boraca IS-a, dodaje zapovjedništvo.

Prolazi u drevnom zidu probijeni su kako bi se zaobišli postojeći otvori i mjesta na kojima je bedem već srušen, gdje su borci Islamske države postavili mine i gdje bi se koalicijske snage suočile sa snajperskom vatrom i dobro utvrđenim obrambenim položajima IS-a.

Syrian Democratic Forces (SDF) fighters injured by a mortar round fired by Islamic State militants wait to be treated in a field hospital in Raqqa, Syria June 28, 2017. REUTERS/Goran Tomasevic
REUTERS

SDF, koalicija kurdskih i arapskih milicija, koja ima potporu SAD-a, objavila je prošli tjedan da je u potpunosti okružila Raku i presjekla sve opskrbne rute snagama IS-a. Pretpostavlja se kako se u Raki, posljednjem velikom uporištu IS-a u Siriji, još nalazi oko 4000 boraca te džihadističke skupine.

SDF je operaciju oslobađanja Rake pokrenuo u studenome prošle godine. Islamska država zauzela je grad 2014.

Među civilima zarobljenima u obruču islamskih terorista u Raki su i 23-godišnja Maha te njezin sin Odai, koji još nema ni dvije godine, prenosi CNN.

Mahina majka, 40-godišnja Wafa, 2014. godine uspjela je pobjeći iz Sirije i doći do grada Haarlema u Nizozemskoj, gdje svaki dan sa strepnjom čeka vijesti od kćeri, s kojom komunicira isključivo preko poruka na WhatsAppu.

Maha je prije tri godine odbila otići iz rodnoga grada - odlučila je ostati sa suprugom. Nakon što su IS-ovci u njegovu mobitelu pronašli SMS-ove upućene vojniku sirijskoga režima, odrubili su mu glavu, a nesretna žena poslije toga više nije imala šanse za bijeg.

Poruke koje preko WhatsAppa šalje majci u Nizozemsku jedini su dokaz da je još živa.

- Mama, očajna sam. Odai je završio u bolnici jer je popio otrovanu vodu. Jedva smo uspjeli doći do ambulante. Iscrpljena sam. Ne mogu više živjeti u ovome paklu. Dijete mi je bolesno, a lijekova i pitke vode nema. Neki dan sam jedva uspjela nabaviti barem malo mlijeka za njega. Nemamo hrane, struje... Bojim se. Imam noćne more, sanjam da dolaze po mene, da me ubijaju... Često razmišljam o samoubojstvu... Izbavi me odavde, preklinjem te! Dijete mi umire pred očima... - ovo je samo dio Mahinih glasovnih poruka koje je objavio CNN.

A boy, displaced from fighting in the Islamic State stronghold of Raqqa walks in desert near village of Karama, east of Raqqa, Syria July 1, 2017. REUTERS/Goran Tomasevic
REUTERS

Njezina majka Wafa u izbjeglištvu u Nizozemskoj pije tablete za smirenje, a nekoliko puta završila je i u bolnici - naime, zbog stresa je doživjela niz živčanih slomova, ali ne odustaje od borbe - svaki dan piše liječnicima, političarima i novinarima kako bi spasila kćer i unuka prije nego što za to bude prekasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:15