VARŠAVA JE DUGO ČEKALA OVAJ POTEZ

FOTO Amerika rasporedila prvu stalnu vojnu postrojbu u Poljskoj: Ovaj potez zakomplicirat će odnose s Rusijom!

 AP Photo/Czarek Sokolowski

LASK - Sjedinjene Američke Države rasporedile su u petak prvu svoju stalnu vojnu postrojbu na poljskom tlu , izdvojenu zrakoplovnu jedinicu za servis zrakoplova, na veliko olakšanje Varšave koja taj potez čeka odavno.

Poljska to smatra sigurnosnim pitanjem s obzirom na sve eksponiraniju Rusiju i godinama je radila pritisak oko njega, da bi predsjednik Barack Obama objavio namjeru stacioniranja američkog vojnog osoblja u zračnoj bazi Lasku, nedaleko od Lodza, tijekom prošlogodišnjeg posjeta Poljskoj.

Od iduće će godine 10 američkih vojnika stalno servisirati četiri rotacije zrakoplova na godinu, većinom lovce F-16 i teretne zrakoplove C-130 Hercules. U bazi će stalno boraviti i 200 civila i nevojnog osoblja.

"Ovo je vrlo važan i znakovit trenutak u našim odnosima", rekao je poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak na svečanosti otvaranja. "To nije samo retorika, već vrlo opipljiv primjer", dodao je.

Pojačana nazočnost američke vojske u Poljskoj sigurno će zakomplicirati odnose s Rusijom, koju ionako brinu američki planovi o postavljanju dijela sustava proturaketnog štita na teritoriju te zemlje. SAD već rotiraju bitnicu projektila Patriot u Poljskoj, jednoj od njihovih najbližih suradnika u NATO savezu.

"Predsjednik Obama čvrsto je odlučio napraviti bazu za proturaketni štit u Redzikowu 2018,", rekao je američki veleposlanik u Poljskoj Stephen Mull, koji je na dužnost stupio ovaj tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:15