OTOK ODSJEČEN OD SVIJETA

FOTO: BIVŠA MISICA I NJEZINA TRUDNA SESTRA NESTALE NAKON URAGANA Obitelj umire od straha: 'Poslale su poruku u 22.30, nakon toga je nastao šum... '

 
 Facebook

Uragan Irma jučer je doslovno pregazio otok Barbudu, gotovo 95 posto kuca i zgrada je uništeno, a zasad je potvrđena smrt dvogodišnjeg djeteta. Međutim, komunikacija s otokom je potpuno omogućeno, spasilačke snage se jedva probijaju do ruševina i s razlogom vlada bojazan da ce broj mrtvih rasti.

Medu nestalim osobama su i Asha Frank (29) i njezina trudna sestra Afiya (27). Asha je bivša Miss Antigve, dok je njezina sestra u visokom stupnju trudnoće. Djevojke su sinoć poslale posljednju poruku svojoj obitelji u Londonu i od tada im se gubi svaki trag.

Facebook / © Facebook

Njihova tetka strahuje od najgoreg. Kaže da su samo javile da uragan dolazi, ali nakon udara nastao je šum u komunikaciji.

- Otišle su tamo urediti kuću. Svjesne su opasnosti od uragan, sagradili su kuću od cigli misleći da će izdržati i najgore oluje. Poslale su mi poruke oko 22.30 i od tada ništa - rekla je očajna Ruth Bolton za Mirror dodavši da jednostavno ne postoji način da sazna što se s djevojkama događa.

- Želim samo razgovarati s njima. Prošlo je 18 sati i sada nas stvarno hvata panika.

Inače, Asha Frank je i aktivistica koja je na Barbudi radila na zaštiti podmorja.

© Facebook

Uragan Irma 'potpuno je razorio' otok Barbudu i opustošio francusko-nizozemski karipski otok Sveti Martin pri čemu je ukupno smrtno stradalo devet osoba, a u četvrtak ujutro dospio je do Portorika.

Barbuda koja ima približno 1600 stanovnika "sad je tek gomila ruševina", naglasio je premijer.

Facebook

Facebook

Irma, uragan kategorije 5, počeo se kretati uz sjevernu obalu američkog teritorija Portorika u srijedu oko ponoći brzinom od 26 km/h prema zapadu i Dominikanskoj Republici. Meteorološka služba Portorika upozorila je na "vrlo opasne uvjete na čitavom otoku" i produžila do 04.15 sati u četvrtak uzbunu od naglog porasta mora.
Više od polovice od tri milijuna stanovnika Portorika sad je bez struje a rijeke su izašle iz korita u središnjem i sjevernom dijelu otoka.

U Dominikanskoj Republici vlada je naredila prve evakuacije u obalnim zonama iako oko uragana ne bi trebalo dospjeti do otoka, po Nacionalnom meteorološkom uredu.

Po američkom Nacionalnom centru za uragane, Irma bi se trebala kretati prema Kubi, potom Floridi, do koje bi dospjela na kraju tjedna.
Irma je "već sada povijesni uragan neviđena intenziteta na Atlantiku", po meteorološkoj službi Francuske. Snažnija je od Harveyja koji je nedavno pogodio Teksas i Louisianu pri čemu su smrtno stradale 42 osoba.

Facebook

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:11