U RUKAMA ISIS-a

FOTO: DRAMATIČNA ISPOVIJEST PILOTA KOJEG SU ZAROBILI DŽIHADISTI 'Da, znam... ubit će me...'

 Twitter

AMAN - Jordanski pilot uhvaćen prošli tjedan pošto se njegov zrakoplov srušio tijekom borbene akcije u istočnoj Siriji zna da će biti ubijen, rekao je u razgovoru što ga je u utorak objavio internetski časopis Islamske države (IS) čiji su ga borci zarobili.

U razgovoru što ga "Dabiq" donosi na engleskom jeziku pod nazivom Zarobljavanje križarskog pilota, kapetan Muat al Kasesbeh je kazao da je njegov zrakoplov F-16 "bio pogođen projektilom navođenim toplinom".

"Čuo sam i osjetio njegov udar. Drugi jordanski pilot u misiji me je kontaktirao iz susjednog zrakoplova i rekao mi da sam pogođen te da se kroz stražnji dio probija vatra", rekao je pilot.

Na pitanje zna li što će IS s njime učiniti, odgovorio je: "Da, znam... ubit će me".

"Dabiq" je objavio fotografiju i vojnu iskaznicu pilota iz koje se iščitava da je rođen 29. svibnja 1988., da ima zelene oči i crnu kosu te krvnu grupu A+, a iskaznicu potpisuje brigadni general Gazi Odeh Al Sarhan.

Također je ukratko podijelio svakodnevnicu u vojnoj bazi gdje je boravio zajedno sa stotinama američkih vojnika. "Amerikanci ponekad s nama večeraju i jako vole 'mansaf' (tradicionalno arapsko jelo). Nikad ne govore o pojedinostima operacija zbog povjerljivosti i sigurnosti", dodao je Kasesbeh.

Jordan, prenosi Reuters, nije želio komentirati intervju, prvi otkako je IS objavio fotografije zarobljenog pilota. Kasesbeh dolazi iz ugledne jordanske obitelji i prvi je pilot koalicijskih snaga kojega je IS zarobio. Njegov zrakoplov srušen je prošlu srijedu u ruralnom području sirijske pokrajine Rake, uporištu džihadista.

Kasesbeh je 26-godišnjak koji je 2009. diplomirao na Zrakoplovnom koledžu kralj Husein, a 2012. se, nakon obuke, pridružio kao pilot snagama u zračnoj bazi Muvafak al-Salti. U intervjuu je kazao da je o misiji bio obaviješten dan ranije te da su imali zadaću "čistača", tj. da unište protuzračno oružje na tlu i da ujedno pokrivaju borbene zrakoplove.

Također je potvrdio da Jordanci polijeću iz jordanskih baza dok je na pitanje odakle polijeću "križari" odgovorio da Amerikanci i Francuzi polijeću iz zračnih baza Princ Hasan i Muvafak al-Salti, a također i iz Turske. Misije se, dodao je, planiraju u američkim bazama u Kataru.

Jordan je jedna od nekolicine arapskih zemalja koje sudjeluju u koalicijiskim zračnim udarima na borce IS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:07