KAMO NAKON BIJELE KUĆE?

FOTO: KAKAV LUKSUZ Barack i Michelle sele se u vilu sa devet spavaćih soba. Cijena? Sitnica!

Kuću, čija je cijena sedam milijuna dolara, unajmit će, a procjena je da će za nju plaćati mjesečno 22.000 dolara
 HomeVisit.com

Da, prošlo je već gotovo punih osam godina i obitelj Obama polako razmišlja o tome da treba početi s pakiranjem kofera. Jer, u studenome će Amerikanci izabrati nove stanare Bijele kuće i u siječnju im Obame moraju omogućiti da se usele. Nakon prisege. A da nije lako napustiti zgradu na Pennsylvania Avenue 1600 u Washingtonu, jedini je iskreno priznao Bill Clinton: jednom je prigodom rekao kako bi ga odande, da nema ustavnog ograničenja, iznijeli samo u mrtvačkom kovčegu.

HomeVisit.com

Kuća u Chicagu

Ta se izjava sve češće spominje jer se bivšem predsjedniku smiješi mogućnost da se vrati u tu relativno malu zgradu, ali ne i u Ovalni ured - ondje će, ako uspije pobijediti na izborima u studenome, zasjesti njegova supruga Hillary. A Bill će valjda dobiti neki posao da ne luta besposleno Zapadnim krilom.

/ HomeVisit.com

Obame su - majka Michelle, otac Barack te kćeri Sasha i Malia - došle iz Chicaga u američkoj saveznoj državi Illinois. Sadašnji se predsjednik, iako je demokrat, upravo zbog toga često volio pozivati na Abrahama Lincolna, republikanca iz iste savezne države i jednog od legendarnih predsjednika (nalazi se među četvoricom velikih čiji su profili isklesani na Mount Rushmoreu, uz Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona i Theodorea Roosevelta) koji je, između ostalog, ukinuo ropstvo.

HomeVisit.com

Prije nego što je Barack Obama pobijedio na izborima, obitelj je kupila novu kuću u Chicagu.

Oko nje je bilo i nekih nejasnoća oko financiranja i to se vuklo kroz kampanju, ali mu nije naštetilo. Zato se većinom smatralo da će se obitelj vratiti u taj grad, a i Michelle je to često govorila tvrdeći kako će nastaviti svoju pravničku karijeru.

HomeVisit.com

A onda je početkom ožujka objavljeno da će obitelj ipak još neko vrijeme ostati u Washingtonu kako bi mlađa kći Sasha (15) mogla završiti srednju školu koju pohađa, a riječ je o jednoj od vrlo uglednih privatnih škola Sidwell Friends.

Clintonov savjetnik

Potom je objavljeno da će starija kći Malia (17), koja završava Sidwell Friends, uzeti godinu dana pauze i 2017. upisati Harvard, dakle krenuti stopama mame i tate koji su također ondje studirali. Ta je informacija bila više nego dovoljan povod da se novinari upuste u istraživanje gdje će se u glavnom gradu skrasiti. I odgovor je stigao krajem prošlog tjedna: unajmit će kuću u četvrti Kalorama, a odabir ne treba čuditi jer su ondje živjeli predsjednici Woodrow Wilson i Franklin D. Roosevelt. Posebno je interesantna činjenica da je vlasnik kuće Joe Lockhart koji je bio savjetnik za odnose s javnošću za predsjednikovanja Billa Clintona - koji pak tvrdi da s tim poslom nema ništa te da nije ni na koji način ubrzavao odlazak Obaminih jer njegova žena tek treba pobijediti na izborima. A Donald Trump joj sve jače puše za vrat.

HomeVisit.com

Kuća je sagrađena 1928. godine, ima devet spavaćih soba te osam i pol (navodno nema nikakve veze s Fellinijevim filmom) kupaonica (onih pola je samo WC). Da je riječ o vrijednoj nekretnini, potvrđuje podatak da je kuća prodana sadašnjem vlasniku prije dvije godine za više od pet milijuna dolara - što, pak, dokazuje da se u SAD-u zarađuje kad se izađe iz državne službe, za razliku od nekih drugih zemalja. Sadašnja je cijena sedam milijuna.

/ HomeVisit.com

Mjesečni će najam stajati tada već bivšeg predsjednika 22.000 dolara, ali to će moći pokriti svojom mirovinom, a neće nedostajati ni dobro plaćenih govora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 16:25