ALIVE AND KICKING

FOTO Moamer Gadafi se pojavio u javnosti nakon gotovo dva tjedna i pokazao NATO-u da je živ

Libijski se diktator pojavio na sastanku plemenskih vođa, a snimka potvrđuje kako se to dogodilo u srijedu, 11. svibnja
 AFP

TRIPOLI - Nakon što je nekoliko predstavnika NATO-a izjavilo kako se ne zna sa sigurnošću je li libijski vođa Moamer Gadafi živ ili mrtav, nagađanja je okončala snimka libijske državne televizije koja Gadafija prikazuje na sastanku s plemenskim vođama u hotelu u Tripoliju.

Ovo je prvo Gadafijevo pojavljivanje u javnosti od 30. travnja kada su savezničke snage izvršile zračni udar na njegovu rezidenciju Bab-al-Aziziju u kojem su poginuli diktatorov najmlađi sin i još troje unučadi .

Sada je potvrđeno, Gadafi je živ i zdrav . Višeminutna snimka objavljena je u srijedu kasno navečer, a Gadafija pokazuje iz daljine. U jednom trenutku kamera zumira u televizijski ekran iza Gadafijevih leđa na kojima se prikazuje prilog Al-Jazeere te na kojem je istaknut datum od 11. svibnja.

Libijski je diktator nosi velike sunčane naočale i šešir dok je ukočeno grlio plemenske vođe koji su se činili prestravljenima.

Neki mediji javljaju kako Gadafi na sastanku nije pričao dok drugi tvrde kako razgovarao s vođama prozivajući ih poimence.

Zanimljivo je međutim kako su strani dužnosnici, promatrajući namještaj sobe u kojoj se Gadafi nalazi na snimci, zaključili da se libijski diktator tajno sklonio u hotel u kojem odsjedaju strani novinari u Tripoliju. Tu informaciju libijska vlada nije željela potvrditi. Novinari navode kako je taj hotel zaista bio djelomično zatvoren zbog tog sastanka, no Gadafija nitko nije vidio.

Gadafiju je tijekom srijede zadan još jedan težak udarac na vojnome planu nakon što su pobunjenici uspjeli osvojiti zračnu luku u opkoljenoj Mistrati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 03:58