PONOSAN I NESVJESTAN

FOTO: MOŽETE LI PRONAĆI ULJEZA NA OVOJ SLICI? Internet na nogama zbog fotografije iz Kongresa

 Paul Ryan / Instagram

WASHINGTON - Predsjednik Zastupničkog doma Sjedinjenih Država Paul Ryan objavio je zajednički selfie s brojnim stažistima koji rade u američkom Kongresu, ponosan na mlade ljude s kojima radi svaki dan, no nije ni slutio kako će fotografija uskoro izazvati veliku kontroverzu.

I think this sets a record for the most number of #CapitolHill interns in a single selfie. #SpeakerSelfie.

A photo posted by Speaker Paul Ryan (@speakerryan) on

Naime, na cijeloj fotografiji gotovo da i nema pripadnika drugih rasa osim bijele. S obzirom da su više od trećine građana SAD-a Afroamerikanci ili Latinoamerikanci, fotografija je izazvala pravu buru među pripadnicima manjina.

Ne sluteći kakvu će reakciju izazvati, Ryan je ispod fotografije ponosno napisao: 'Mislim da je ovo rekord u broju stažista na jednoj fotografiji'.

Brojni korisnici Twittera izrugivali su se s njegovom fotografijom, i primijetili kako je slika 'toliko bijela da se ne može gledati bez sunčanih naočala'. Drugi su počeli koristiti hashtag #GOPsoWhite (GOP - Vlada naroda, nadimak republikanske stranke), koji je parodirao hashtag s dodjele Oscara #OscarSoWhite, gdje su se manjine također žalile na apsolutni manjak rasne raznolikosti.

Demokratska zastupnica Alma Adams, jedna od autorica zakona koji pokušava dovesti stažiste u Kongres iz sveučilišta koja pohađaju većinom manjine, izjavila je kako fotografija točno predstavlja sadašnje stanje.

- Kažu da slika vrijedi tisuću riječi, no nakon ove fotografije samo mi dvije padaju na pamet: manjak raznolikosti, izjavila je Adams. - Znamo da moramo popraviti raznolikost na mjestima poput Kongresa već samo na temelju ovog selfieja kojeg je uslikao predsjednik Ryan.

Osobe koje nisu bijelci u velikom broju su odsutne iz zakonodavne vlasti. Ukupno ih je 35% u općoj populaciji, no samo 7,1% zaposlenih u Senatu nisu bijelci.

Paul Ryan / Instagram

Ipak, nisu sve osobe na Ryanovoj fotografiji bijelci. Ako se pažljivo zagledate, možda možete ugledati i najmanje jednu osobu druge boje kože.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:09