SAD UKIDA SANKCIJE

FOTO Obama u Mianmaru: Prvi je američki predsjednik koji je stupio nogom na tlo te zemlje

 AP

YANGON - Barack Obama doputovao je u ponedjeljak u kratki posjet Mianmaru, kao prvi američki predsjednik na dužnosti koji je stupio nogom na tlo te zemlje.

Washington na taj način nagrađuje napore vladajućeg mianmarskog režima, koji je u posljednjih godinu i pol pokrenuo niz političkih reformi usmjerenih ka demokratizaciji zemlje. Reforme uključuju i ulazak slavne disidentice Aung San Suu Kyi u parlament, oslobađanje stotina političkih zatvorenika i pregovore s ustaničkim skupinama iz etničkih manjina.

Obama, kojega se krajem dana očekuje u Kambodži na azijskom summitu, razgovarao je s predsjednikom Theinom Seinom, kojemu se pripisuje glavna uloga u pokretanju reformi od ožujka 2011.

Obama je najavio ponovno otvaranje ureda Američke agencije za međunarodni razvoj, a nakon toga se u njezinom domu sastao i sa Suu Kyi. Dvoje dobitnika Nobelove nagrade za mir (1991. i 2009.) već su nakratko razgovarali u rujnu, u Ovalnom uredu u Washingtonu.

SAD je uveo ekonomske sankcije protiv mianmarske vojne hunte krajem 90-ih godina. No, većina ih je ukinuta zadnjih mjeseci, među kojima u petak i zabrana uvoza mianmarskih proizvoda.

Obama je odabrao Aziju za prvo putovanje od reizbora.

Obamini razgovori u Mianmaru, zemlji jugoistočne Azije kojom posljednjih 50 godina vlada vojska i koja je željna stranih ulaganja, bit će prije svega usmjereni na ohrabrivanje režima da nastavi s reformama.

Thein Sein obećao je i da će do kraja godine uvesti mehanizam koji bi razmotrio sve slučajeve političkih zatvorenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 00:59