NOV VAL NASILJA

FOTO Opet kaos u Grčkoj: Prosvjednici bacali Molotovljeve koktele na policiju!

Ovo je peti opći štrajk ove godine, a u centru Atene prosvjeduje više od 100 tisuća ljudi
 AFP

ATENA - Više od deset tisuća građana okupilo se danas u središtu Atene na petom ovogdišnjem općem štrajku koji je u potpunosti paralizirao zemlju, a trebao bi se poklopiti s glasovanjem u parlamentu o novom paketu mjera štednje predviđenom za četvrtak. Građani se bore i boje upravo tih mjera štednje.

U dvodnevnom štrajku sudjeluju gotovo svi , od djelatnika u javnim službama, preko poreznih službenika, liječnika i profesora do mornara, vozača taksija i pekara. Štrajk je zatvorio vladine odjele, tvrtke i javne usluge kao i trgovine i pekarnice. Otkazano je oko 150 domaćih i međunarodnih letova.

Ubrzo nakon početka štrajka prosvjednici su se pred grčkim parlamentom sukobili s policijom. Kao sredstva obračuna korišteno je gotovo sve, od kamenja do molotovljevih koktela, a ovo je prvi put u dvije godine da su prosvjednici uspjeli potisnuti policijske snage sve do samih stepenica parlamenta.

Prema pisanju svjetskih agencija, na ulicama grčke našlo se preko pet tisuća policajaca koji su na nasilje prosvjednika odgovorili bacanjem suzavca.

Prosvjednici se nadaju da će prosvjedima, ali i silom uspjeti natjerati vladu da odustane od novih mjera štednje koje kani uvesti kako bi ispunila zahtjeve grčkih vjerovnika koji ih postavljaju kao uvjet za isplatu nove rate međunarodne pomoći nužne za sprječavanje stečaja zemlje. O tim će se mjerama raspravljati sutra kada će opći štrajk dosegnuti svoj vrhunac.

Grčki je premijer George Papandreu pozvao javnost, koja o njemu ima vrlo nisko mišljenje, da podži glasanje u parlamentu o mjerama štednje. Predviđa se otpuštanja više od 30 tisuća radnika u javnim službama do konca 2011. te uvođenje jedinstvenih platnih razreda za javni sektor kao i zamrzavanje kolektivnih ugovora što će značiti mogućnost smanjenja plaća u privatnim poduzećima.

Građani strahuju da će ih nove mjere štednje baciti u još dublju krizu .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:27