VOJSKA U AKCIJI

FOTO: PODIVLJALI VARDAR NOSI MOSTOVE Nabujala rijeka se izlila i potopila dobar dio istoka Makedonije

Jaki pljuskovi posljednjih dana i noći, kao i topljenje snijega, prouzročili su poplave koje su potopile kuće, ceste i poljoprivredne površine u istočnoj Makedoniji
 Maja Zlatevska/Cropix

Vojska i policija poslane su u ponedjeljak na kritične točke u Albaniji i Makedoniji da pomognu pri evakuaciji građana i ojačavanju nasipa zbog poplava nastalih izlijevanjem rijeka. Jaki pljuskovi posljednjih dana i noći, kao i topljenje snijega, prouzročili su poplave koje su potopile kuće, ceste i poljoprivredne površine u istočnoj Makedoniji.

Građani zajedno s vojskom i policijom su na kritična mjesta u Štipu, 90 kilometara jugoistočno od glavnog grada Skoplja, postavili 20.000 vreća s pijeskom, a na nekim cestama došlo je do odrona zbog čega je promet u prekidu.

Kako javljaju mediji, izvanredno stanje je na snazi u većem dijelu istočne Makedonije i pojedinim dijelovima sjeverne i srednje Grčke.

Pogledajte fotogaleriju

Nabujala rijeka Vardar potopila je velike poljoprivredne površine na područjima sela Ulanci, Viničani i Donje Gradsko, a postoji mogućnost da se izlije na potezu od Gradskog do Đevđelije.

Jake kiše koje su padale od subote u sjeverozapadnoj Grčkoj prouzročile su evakuaciju četiri sela, a žrtvom poplave bio je most Plaka kod Arte, jedan do najvećih jednolučnih kamenih mostova Europe izgrađen u 18. stoljeću, kojeg je odnijela nabujala rijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:09