GALA VEČERA

FOTO: POTPUNI NEUGODNJAK Prvi susret Obame i Dutertea nakon afere 'k***** sin'

 Jorge Silva / REUTERS

Predsjednik Sjedinjenih američkih država Barack Obama i filipinski lider Rodrigo 'Egzekutor' Duterte nakratko su se sreli na na summitu u Laosu, prvi puta nakon što je Duterte američkog predsjednika nazvao 'kurvinim sinom'.

Iako su iz filipinske vlade poslali priopćenje kako su 'iznimno sretni' što je do susreta došlo, iz američke vlade poručuju kako je bilo riječ tek o 'kratkoj diskusiji' prije gala večere.

Obama i Duterte na događaj su došli odvojeno a tijekom večere koja je trajala sat i dvadeset minuta izbjegavali su jedan drugog.

China's Premier Li Keqiang, Cambodia's Prime Minister Hun Sen, Russia's Prime Minister Dmitry Medvedev and Philippine President Rodrigo Duterte raise their glasses at the opening toast of the ASEAN Summit gala dinner in Vientiane, Laos September 7, 2016. REUTERS/Jonathan Ernst
Jonathan Ernst / REUTERS

S druge strane, filipinski ministar vanjskih poslova Perfecto Yasay kaže kako su Duterte i Obama posljednji napustili dvoranu, no ne zna jesu li se dodatno zadržali u razgovoru.

Kako bilo, po fotografijama se vidi da se napetost mogla 'parati nožem' a sve zbog izjava kontroverznog filipinskog predsjednika.

U.S. President Barack Obama poses during a family photo during the ASEAN Summit in Vientiane, Laos September 7, 2016.   REUTERS/Jorge Silva
Jorge Silva / REUTERS

Naime, Duterte se prije nekoliko dana na konferenciji za novinare obrušio na Obamu koji ga je kritizirao zbog njegovog 'rata protiv droge' u kojem je u nekoliko mjeseci ubijeno oko dvije i pol tisuća ljudi. Duterte je tada Obamu nazvao 'kurvinim sinom' te mu poručio da 'mora imati više poštovanja'.

Inače, Duterteu ovo nije prvi ovakav ispad. Ranije je već američkog državnog tajnika Johna Kerryja nazvao luđakom, a Papu Franju također 'kurvinim sinom'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:43