RUSKI PREDSJEDNIK

FOTO: PUTINOVA PORUKA S ARKTIČKOG ARHIPELAGA 'Spreman sam sastati se s Trumpom bilo gdje'

 REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je sastati se bilo gdje s predsjednikom Sjedinjenih Država, velikom silom s kojom želi dobre odnose i u čije se unutarnje pitanje Moskva nije uplitala, rekao je u četvrtak i poručio da su zapadne sankcije nametnute Rusiji štetne i samome zapadu.

Putin je sudjelovao na forumu o Arktiku koji se održava u sjevernom ruskom gradu Arhangelsku. Odgovarajući na izjavu finskog predsjednika o tome da je voljan ugostiti ruskog i američkog predsjednika u Finskoj na idućem Arktičkom forumu kojemu još nije određen datum, Putin je rekao da je na to spreman.

Russian President Vladimir Putin shakes hands with President of Iceland Gudni Johannesson during their meeting as part of the International Arctic Forum in Arkhangelsk, Russia March 30, 2017. REUTERS/Sergei Karpukhin
REUTERS

„Taj bi se susret mogao dogoditi i u okviru redovnog događaja poput susreta G20“, dodao je Putin, a prenijela je agencija AFP.

Ruski predsjednik je izrazio podršku Donaldu Trumpu u borbi protiv terorizma i ponudio suradnju s Pentagonom i CIA-om.

„Dobro je da je predsjednik Trump postavio taj cilj. Poduprijet ćemo njegov rad“, istaknuo je Putin.

Dvojica predsjednika su krajem siječnja razgovarali telefonom više od sat vremena i obvezali se poboljšati odnose između dvije države.

Putin je dodao je da će o borbi protiv terorizma raspravljati s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom te da je spreman surađivati s novom američkom administracijom u borbi protiv takozvane Islamske države u Siriji.

Russian President Vladimir Putin, Prime Minister Dmitry Medvedev and Defence Minister Sergei Shoigu pose for a picture during a visit to the cave of Arctic Pilots Glacier in Alexandra Land in remote Arctic islands of Franz Josef Land, Russia March 29, 2017. Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
REUTERS

„Mi Sjedinjene Države percipiramo kao veliku silu s kojom želimo imati dobre odnose“, istaknuo je ruski predsjednik, a sve drugačije informacije „laži su i basne protiv Rusije“, piše agencija AFP.

U tom je kontekstu ponovno odbacio navode o uplitanju Rusije u američku predsjedničku kampanju 2016. posluživši se citatom bivšeg američkog predsjednika.

"(Ronald) Reagan je tijekom jedne rasprave o porezu rekao: Čitajte mi s usana: Ne!", rekao je Putin. Istini za volju, tu je izjavu dao George Bush stariji.

Russian President Vladimir Putin visits the cave of Arctic Pilots Glacier in Alexandra Land in remote Arctic islands of Franz Josef Land, Russia March 29, 2017. Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
REUTERS

Ruski predsjednik dotaknuo se i sankcija koje su zapadne države uvele nakon ruske aneksije Krima i njihove uloge u ukrajinskoj krizi, naglasivši da one štete i zapadnim gospodarstvima.

Komentirajući nedavne prosvjede protiv korupcije koji su se u nedjelju održali diljem Rusije i na kojima je uhićen čelnik opozicije Aleksej Navaljni, Putin je istaknuo da prosvjednici ne smiju kršiti zakon i koristiti borbu protiv korupcije u političkim kampanjama.

Nevaljanom je nakon privođenja izrečena kazna od 15 dana zatvora zbog uloge u organizaciji prosvjeda koji su vlasti proglasile protuzakonitim.

Inače, ruski predsjednik u srijedu je posjetio artktički arhipelag kao dio ruskih napora za učvršćivanjem svoje pozicije u toj naftom bogatoj regiji.

Putin je posjetio arhipelag Zemlja Franje Josipa koji obuhvaća otoke na kojima je ruska vojska nedavno izgradila pistu i radi na otvaranju stalne baze.

Kremlj je naveo da je potvrđivanje prisustva Rusije na Arktiku među glavnim prioritetima u jeku pojačanih tenzija zbog rivalstva u toj regiji, za koju se vjeruje da sadrži i do jedne četvrtine ukupnih još neotkrivenih svjetskih rezervi nafte i plina.

- Prirodni izvori, koji su najvažniji za ekonomiju Rusije, koncentrirani su u ovoj regiji', ocijenio je Putin i dodao da se vrijednost sirovina na Arktiku procjenjuje na 30 bilijuna dolara.

Rusija, SAD, Kanada, Danska i Norveška pokušavaju steći nadležnost nad dijelovima Arktika, dok smanjivanje polarnog leda otvara mogućnosti za istraživanja.

Putin doveo u pitanje čovjekov utjecaj na klimatske promjene

Ruski predsjednik Vladimir Putin doveo je u četvrtak u pitanje ljudsko djelovanje kao jedan od uzroka klimatskih promjena, rekavši da globalno zatopljenje nije posljedica ispuštanja stakleničkih plinova.

"Zatopljenje je počelo u 1930-im", rekao je Putin na forumu o Arktiku održanom u Arhangelsku, na ruskom krajnjem sjeveru, pokazuju snimke ruske javne televizije.

"Tada još nije bilo takvih antropoloških čimbenika kao što su emisije, ali je zagrijavanje već bilo počelo", rekao je.

Ruski predsjednik je ocijenio da je "nemoguće" spriječiti klimatske promjene koje, rekao je, mogu biti povezane s "općim ciklusima na Zemlji".

"Moramo se tome prilagoditi", istaknuo je Putin.

Ove izjave dolaze u času kada je američki predsjednik Donald Trump u utorak potpisao uredbu kojom naređuje preispitivanje glavne mjere bivšeg predsjednika Baracka Obame u vezi s klimom koja termocentralama nameće drastično smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova.

Trump je usto obećao obnovu proizvodnje ugljena u Sjedinjenim Državama, koja je drugi najveći ispuštač stakleničkih plinova nakon Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:16