RUDOLF I MARIJA

FOTO: RIJEŠENA TAJNA JEDNE OD NAJVEĆIH LJUBAVNIH TRAGEDIJA 'Oprosti mi, majko, ljubav je bila jača od mene'

 AFP

Pisma koja su 90 godina bila pohranjena u trezoru jedne bečke banke mogla bi konačno razriješiti misterij tragičnog kraja jedne od najpoznatijih ljubavnih priča na svijetu.

Riječ je o kolekciji pisama barunice Marije Vetsere, ljubavnice austrougarskog princa Rudolfa, inače sina cara Franje Josipa i carice Sisi. Njihovi su leševi pronađeni u Rudolfovom dvorcu Mayerlingu 1889. godine, a okolnosti njihova životnoga kraja nikada nisu razjašnjene.

Najčešće se tvrdilo da su se dogovorili kako će zajedno počiniti samoubojstvo, no postoji i niz drugih teza, uključujući i da ih je netko dao smaknuti.

Iako analiza sadržaja novootkrivenih pisama, koje stručnjaci smatraju 'senzacionalnima', tek treba biti obavljena, na prvi se pogled da zaključiti kako su Marija i Rudolf doista isplanirali suicid.

'Molim te, oprosti mi za to što sam učinila, nisam se mogla oduprijeti ljubavi', napisala je u jednom od pisama majci tada 17-godišnja Marija. 'U dogovoru s njim, htjela bih da me sahrane s njim na groblju Alland. Sretnija sam u smrti nego na životu', napisala je još Marija.

Foto: AFP

Pisma su, inače, sasvim slučajno, 126 godina nakon tragičnog kraja Marije i Rudolfa, u jednom bankovnom trezoru pronašli radnici koji su dobili zadatak pospremiti trezor. Osim majci, Marija je pisala i bratu i sestri.

'Nepoznata je osoba u banku deponirala kožni fascikl s brojnim osobnim dokumentima, pismima i fotografijama obitelji Vetsera, među kojima su i Marijina oproštajna pisma iz 1889. godine', navodi Austrijska nacionalna knjižnica u priopćenju. 'Dosad se pretpostavljalo da su pisma bila uništena nakon smrti Marijine majke Helene', dodaje se u priopćenju.

Foto: AFP

Premda se iz oproštajnih pisama jasno vidi da je plan samoubojstva očito bio skovan, točne okolnosti samog kraja Marije i tada 30-godišnjeg Rudolfa i dalje ostaju misterij. Nije utvrđeno, a pitanje je hoće li ikada i biti, jesu li oboje počinili suicid ili je, prema prevladavajućoj tezi, Rudolf prvo ubio Mariju, a zatim i sebe. Ili se u posljednji trenutak u sve ipak umiješao netko treći pa ih ubio oboje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:59